KiekMariken Jongman

Terug naar lijst
 

Kiek

Titel: Kiek
Auteur: Mariken Jongman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 4770 179 8
Illustraties:

Terug naar lijst

À la Frankenstein
 

Kiek weet niet wie haar vader is. Veertien jaar lang heeft ze daar goed mee kunnen leven, maar nu wil Kiek haar vader leren kennen. Haar moeder heeft slechts vijf herinneringen aan haar vader:

1) Hij was bassist van de band.
2) Hij was ontzettend niet-knap.
3) Hij was zielig, omdat hij als enig bandlid geen mooie meiden om zich heen had hangen.
4) Mama was tot kotsen toe dronken.
5) Ze deden het in een gangkast, tussen een paar vuilniszakken (…).
‘Hoe kan het dat je je wel de vuilniszakken herinnert en niet zijn gezicht?’ vroeg ik een keer.

Maar haar moeder wil er niet over praten. ‘Jij hebt mij. En Wieger. Leuke ouders’. Wieger is haar stiefvader met wie Kiek het goed kan vinden. Toch is Kiek vastbesloten haar vader te vinden. En als ze haar vader niet kan vinden, dan maakt ze gewoon zelf een vader! Haar vriendin Lottie kan heel goed tekenen en Kiek en zij proberen zoveel mogelijk basgitaristen te ontmoeten. Ze bezoeken concerten en beslissen van tevoren of ze de neus van de ene bassist en de mond van de andere bassist gebruiken. Haar echte vader wordt zo, à la het monster van Frankenstein, in elkaar geknutseld.

Kiek’ is het tweede boek van Mariken Jongman. Haar stijl is losjes, de inhoud vol rake beschrijvingen (‘Wieger knipoogde naar me. Ik voelde me fluwelig warm vanbinnen. Ik had iets slims gezegd, en dat straalde nog uren van me af.’) en met veel humor.

Kiek’ leest als de Thalys: je gaat met een sneltreinvaart door het verhaal, soms stop je even voor een wat rustiger stukje of je stapt even uit om naar het verleden te kijken, maar zodra je weer instapt dender je in één stuk door naar het ontroerende eind. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat je alle problemen en maffe en heftige gebeurtenissen in het verhaal gewoon gelooft. Jongman komt er mee weg, omdat … Ja, omdat ze gewoon heel goed schrijft.

Ook al zijn er veel problemen in het boek en is het verhaal niet echt vrolijk, toch maakt het boek je blij. Dat komt niet in de laatste plaats door Kiek. Zo’n stoere, maffe, slimme, ondernemende en eerlijke vriendin wil iedereen wel! Alleen dat Kiek pas veertien is, is niet zo geloofwaardig. Alles wat ze doet en zegt, past beter bij een wat oudere Kiek. Dus als je haar leeftijd verandert in 16 of 17, kan het wél. Zoals Kiek op de laatste bladzijde zegt: Als een woord niet meteen rijmt, kun je het veranderen, naar je hand zetten, waardoor het wel past. Misschien geldt dat voor alles. Het hoeft niet perfect te zijn, je kunt het maken zoals je wilt.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.