KeverjongenM.G. Leonard

Terug naar lijst
 

Keverjongen

Titel: Keverjongen
Auteur: M.G. Leonard
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1904 5
Illustraties: Julia Sarda

Terug naar lijst

Het keverleger tegen Cruella de Vil

Krijg jij ook zo de kriebels van insecten? Gruwel je van wandelende takken, oorwormen, vuurvliegjes en kevers? Let maar op: na het lezen van ‘Keverjongen’ ben je totaal van je angst genezen. Kevers en hun insectenvrienden blijken namelijk de gaafste dieren ooit!

De vader van hoofdpersoon Darkus, Bartholomew ‘Barty’ Cuttle, is wetenschappelijk directeur van het Natuurhistorisch Museum en verdwijnt op een dag zomaar uit de zaal van de kevercollectie. Het is een hele verdrietige en rare zaak: ‘Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween. Hij was een man die aan de eettafel dikke oude boeken las en gebakken ei in zijn baard morste.’ De politie onderneemt weinig actie en houdt het erop dat Barty dood is of is weggelopen. Darkus en zijn oom Max geloven er niets van en besluiten samen op onderzoek uit te gaan. Darkus’ nieuwe vrienden Virginia en Bertolt sluiten zich bij dit gezelschap aan. Maar ze krijgen hulp uit een wel erg onverwachte hoek ...

Darkus keek weer omlaag. Het reuzeninsect zat inmiddels vlak voor zijn voeten, en voor hij kon bedenken of het wel of niet een goed idee was, voelde hij met een vinger aan de hoorn. Die was inderdaad scherp.
‘Wauw, jij bent cool!’ zei hij met een bonkend hart.


Wat volgt is een grappig en spannend verhaal met Roald Dahl-achtige wendingen. Barty blijkt een vijand te hebben, de excentrieke schurk Lucretia Cutter. Met haar meesterbrein en bizarre outfits (ze draagt broches van kevers) is ze een soort Cruella de Vil, maar dan met een voorliefde voor insecten. Insecten die Barty juist wil beschermen, want de kevers in dit boek zijn heel bijzondere dieren. De neushoornkever, genaamd Baxter, waar Darkus bevriend mee raakt heeft menselijke eigenschappen en biedt Darkus en zijn vrienden de helpende hand. En niet alleen Baxter, maar de hele kolonie insecten waar Lucretia op uit is, steunen Darkus en zijn vrienden in hun spannende strijd tegen Lucretia en de zoektocht naar Barty. Zou Lucretia iets te maken hebben met Barty’s verdwijning?

‘Keverjongen’ is alles wat je van een avontuurlijk boek verwacht. De kevers maken het verhaal heel origineel en bijzonder: de band tussen Darkus en de insecten voelt zo echt aan dat je direct zelf ook een kever als huisdier wilt. Debuterend schrijfster M.G. Leonard schrijft daarnaast ook nog eens erg grappig en beeldend en daardoor schreeuwt ‘Keverjongen’ om een verfilming. Let ook goed op de animatie-achtige tekeningen van Julia Sarda die af en toe voorbijkomen en op de geweldige zijkant van het papier, waar in blauw kevers opstaan. Achterin het boek vind je ook nog een ‘woordenboek voor entomologen’ zodat je nog meer kunt leren over insecten.

Er is dus geen enkele reden om dit geweldige verhaal niet te gaan lezen. En niet getreurd als je het uit hebt, want Darkus en de kevers keren terug in een vervolg!

Lizan.

Leestip: In ‘Spinder’ van Simon van der Geest spelen insecten ook een belangrijke rol.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.