Kerstmis in de stalAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Kerstmis in de stal

Titel: Kerstmis in de stal
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Christofoor, 2002
ISBN: 978 90 623 8765 6
Illustraties: Lars Klinting

Terug naar lijst

Van Afrika tot Amerika, overal is het kerstmis

Leesfeest heeft twee bijzondere kerstboeken gevonden die je in de kerstvakantie lekker kunt lezen. Niet alleen in Nederland hebben kinderen kerstvakantie, ook in andere landen gaan de scholen rond de feestdagen dicht. En iedereen viert dan het kerstfeest op zijn eigen manier. In het boek 'De koning en de koffieboon' staan eenentwintig kerstverhalen van verschillende schrijvers, zoals Gerda Havertong, Paul Biegel, Naima El Bezaz en Jacques Vriens. Zij schrijven over kinderen uit verschillende culturen of met een ander geloof die kerst vieren of willen vieren.

Een van de verhalen uit 'De koning en de koffieboon' heet 'De engel Gabriël'. Het gaat over het meisje Else. Zij is een beetje dik en wil in het kerstspel geen engel spelen. Haar klasgenootjes plagen haar en de engelenjurk zit te strak, denkt Else. De meester geeft haar een boek. Het is in een andere taal geschreven, maar Else begrijpt dat het over het kerstverhaal gaat. Ze ziet op de tekeningen dat iedereen dik is, ook de engelen!
'De kerstman spreekt geen Arabisch' is een ander opvallend verhaal en gaat over een jongetje uit Algerije dat bang is dat hij geen kerstcadeautjes krijgt. Zijn broertjes hebben gezegd dat de kerstman geen Arabisch spreekt en dus zijn brief niet kan lezen…

Het leuke aan 'De koning en de koffieboon' is dat je een kijkje neemt in het leven van kinderen uit de hele wereld. De kinderen die vanuit hun geloof of cultuur geen kerst vieren, doen er alles aan om het feest niet te missen. Dit wordt niet altijd begrepen door hun omgeving, wat tot bijzondere en grappige situaties leidt. Het zijn leuke kerstverhalen die in je hoofd blijven zitten of je aan het lachen maken.

Het tweede mooie boek is 'Kerstmis in de stal', geschreven door Astrid Lindgren. De titel verraadt al een beetje waar het over gaat: het originele kerstverhaal van de geboorte van het kindje Jezus. Een man en een vrouw, Jozef en Maria, zoeken naar een slaapplaats en vinden een stal. 's Nachts blijft er één heldere ster boven de stal staan en wordt er een baby geboren.

Lindgren, bekend van o.a. Pippi Langkous, schreef het al in 1961. Het verhaal uit 'Kerstmis in de stal' speelde zich lang geleden af en staat ook in de bijbel. Je kent het vast al, maar het blijft mooi om te lezen. Er zijn nieuwe tekeningen bij gemaakt. Ze zijn een beetje somber, maar passen goed bij het kerstverhaal. De mensen zijn wel iets moderner aangekleed, waardoor het meer een prentenboek van deze tijd is geworden. Maar toch blijft het een beetje vreemd om Jozef in een coltrui te zien.

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.