KelderkindKristien Dieltiens

Terug naar lijst
 

Kelderkind

Titel: Kelderkind
Auteur: Kristien Dieltiens
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978 90 5838 766 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie was Kaspar Hauser?

Misschien heb je wel eens gehoord van Kaspar Hauser. Deze jongen stond op een dag in 1828 ineens op een plein in Neurenberg, Duitsland. Hij kon amper lopen of praten, maar wel zijn naam schrijven. Niemand wist wie hij was of waar hij ineens vandaan kwam. Vermoedelijk had Kaspar een groot deel van zijn leven in een kelder doorgebracht. In 1833 stierf hij, nadat hij in de Schlossgarten van Ansbach werd neergestoken. Over het leven van deze mysterieuze jongen schreef Kristien Dieltiens de vuistdikke roman ‘Kelderkind’.

Kaspar heeft dus echt geleefd, maar de tweede hoofdpersoon uit ‘Kelderkind’ is verzonnen. Dit is Manfred Ostheim. Hij is geboren met een hazenlip, wordt gepest, vernederd en door niemand serieus genomen. Alleen zijn moeder houdt onvoorwaardelijk van hem. Nadat zij is overleden, blijft Manfred op zoek naar warmte en liefde. Hij gaat in het leger, vecht tegen de Fransen en krijgt na de oorlog een betrekking aan het Beierse hof, als een soort spion. Eénmaal wordt hij verliefd, op Rosika, een kindermeisje met kuiltjes in haar wangen. Na een gemaskerd bal deelt hij het bed met haar, maar zij weet niet wie hij is. Rosika weet niet beter of het kind in haar buik is van een mooie, sterke man.

Morgen zou ik haar over mijn liefde vertellen.
Morgen zou ze weten wie de vader van haar kind was.
Morgen zou alles anders worden.

Ik was de woorden van mijn moeder vergeten: ‘Alle veranderingen doen pijn.’ En ik herinnerde me weer wat mijn vader altijd had gezegd: ‘Aan een sprookje mag geen einde komen.’ Mijn God, wat een waarheid was dat.

De levens van Kaspar en Manfred blijken met elkaar verbonden te zijn. Beide worden ze achtervolgd door het noodlot. Heel langzaam neemt de dreiging toe: er gaat iets vreselijks gebeuren. Kaspar houdt een dagboek bij, waarin hij noteert wat hij zich herinnert van zijn leven in de kelder, hoe hij eruit kwam en wat er daarna gebeurde. Een dagboek bijhouden is gevaarlijk. Levensgevaarlijk…

Om beurten kijken Manfred en Kaspar terug op hun leven. Vooral Manfred is een fantastisch personage; een tragische figuur met een afstotend uiterlijk, die in de tang zit van een knappe, succesvolle man. Ook het decor is prachtig; bijna 500 bladzijden lang zwerf je rond in het Duitsland van zo’n 200 jaar geleden.

Kelderkind’ is niet zomaar een historische roman. Het is ook een psychologische thriller, een boek dat je op het puntje van je stoel leest. Al tijdens het leven van Kaspar Hauser waren er allerlei theorieën over zijn afkomst. Het is jammer dat je nooit zeker zal weten wie Kaspar nou eigenlijk was, maar Kristien Dieltiens doet met ‘Kelderkind’ een heel overtuigende suggestie.

Lidewij.

Lijkt dit boek je leuk? Lees dan ook de recensie over ‘Schijnbewegingen’ van Floortje Zwigtman.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.