Kek iz tak?Carson Ellis

Terug naar lijst
 

Kek iz tak?

Titel: Kek iz tak?
Auteur: Carson Ellis
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 7052 2
Illustraties: Carson Ellis

Terug naar lijst

Un skitternd repelksteel

Wist je al dat een jaar vier seizoenen heeft? En dat er in elk seizoen iets anders gebeurt met de planten en dieren? Als je dit nog niet wist, dan is ‘Kek iz tak?’ het perfecte prentenboek om dat te ontdekken.

Twee insecten vinden een klein, groen sprietje. ‘Kek iz tak?’ wijst de ene. ‘Weedk nietoor,’ antwoordt de andere. Het is het begin van een groeiproces waarin het sprietje opbloeit tot een grote bloem. De insecten kunnen hun geluk niet op en bouwen een kasteel in de bladeren. ‘Wu hebbnun egd ksteel’ roepen ze blij. Totdat hun mooie kasteel bedreigd wordt… Hoe loopt dat af?

Er staat weinig tekst in het boek en het verhaal wordt grotendeels verteld door de illustraties. Die zijn het bekijken dan ook meer dan waard. Op iedere bladzijde zien we hetzelfde decor als basis: een boomstronk en het groene sprietje. Terwijl het sprietje uitgroeit tot een bloem, verandert ook de rest van de omgeving mee met de seizoenen. De lente en de zomer brengen nieuwe planten en dieren, en het wordt een drukte van jewelste. Er groeit, kruipt en sluipt van alles, en er is zoveel te zien. Zie jij bijvoorbeeld wat er met de paddenstoel gebeurd is? En waar de slak opeens vandaan komt? Wanneer de herfst haar intrede doet, zien we de pagina’s geleidelijk aan weer rustiger en leger worden, al is het verhaal daarmee nog niet afgelopen. De tekeningen van Carson Ellis zijn bijzonder gedetailleerd en, ondanks dat er veel tegelijk gebeurt, weet ze met de prachtige, natuurlijke kleuren toch de rust in de afbeeldingen te bewaren.

Misschien denk je nu wel: ‘brrr, insecten’. Dat is nergens voor nodig. De insecten van Ellis zien er juist mooi en vriendelijk uit. Het zijn enthousiaste, grappige beestjes en ze zijn bijna allemaal anders. Er is slechts één personage dat er misschien een beetje eng uitziet, maar dat vinden de insecten zelf ook hoor!

Is het met zo weinig tekst nog wel een voorleesboek? Jazeker! Het leuke is dat de insecten met elkaar communiceren in een soort verzonnen taal. Toch komen de fantasiewoordjes je vast wel bekend voor, want ze lijken op Nederlandse woorden. Als je een woord niet meteen begrijpt, dan wordt de betekenis duidelijk uit de illustraties. Vraag vooral aan je papa of mama, broertje, zusje, opa of oma of ze het boek hardop voor willen lezen. Dat klinkt vast erg grappig!

‘Kek iz tak?’ is een vrolijk prentenboek waarin je wordt meegenomen op een reis langs de seizoenen. Kijk goed, want er is zoveel te zien! Voor de schitterende illustraties ontving Carson Ellis een Zilveren Palet in 2017.

Anne.

Leestip: 'Seizoenen' van Bernard Granger is ook een bijzonder boek over dit thema en werd in 2011 zelfs bekroond met een Gouden Penseel. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.