Keessie Kippenkop - De rioolridderJozua Douglas

Terug naar lijst
 

Keessie Kippenkop - De rioolridder

Titel: Keessie Kippenkop - De rioolridder
Auteur: Jozua Douglas
Uitgeverij: De Fontein, 2018
ISBN: 978 90 261 4717 3
Illustraties: Hugo van Look

Terug naar lijst

Red Wimpie de rat!

‘Een rat kan niet vliegen,’ zegt Keesie.

Samen met zijn beste vriend, Wimpie de rat, staat Keesie voor de klas. Maar aan het begin van zijn spreekbeurt over ratten raakt hij door de zenuwen helemaal de draad kwijt, waardoor hij er alleen deze gekke zin weet uit te flappen. Zijn klasgenoot Limbo – die ‘Keesie pesten’ als hobby heeft – gooit later een briefje naar hem toe:

‘Wij gaan jouw rat leren vliegen.’

Na schooltijd racet Keesie er op zijn fiets vandoor, met Wimpie in zijn rugzak. Hij zet alles op alles om Limbo en zijn vrienden voor te blijven. Van Wimpie moeten ze afblijven! Maar de drie jongens weten hem in te sluiten. Keesie ziet nog maar één uitweg: hij laat zich in een openstaande rioolput zakken. Helaas komt een van Limbo’s vrienden Keesie achterna in het riool, dus weer maakt hij zich uit de voeten.

‘Keesie Kippenkop, De rioolridder’ is een typisch Jozua Douglas-boek. Maffe personages, knettergekke gebeurtenissen en een makkelijk leesbare schrijfstijl zijn de ingrediënten waarmee hij dit boek heeft gebrouwen. De letters zijn redelijk groot en de zinnen zijn kort en beginnen steeds op een nieuwe regel. Ook de hilarische lijstjes waar Jozua Douglas zijn verhalen graag mee opfleurt ontbreken niet. Zo begint het eerste hoofdstuk met een lijstje van gekke dingen waaraan Keesie op school aan denkt, bijvoorbeeld aan zombieslakken, aan een vogel met een baard, en dat chips rijmt op bibs. Als je een jaar of zeven bent en nog geen kei in lezen, kun je heel veel plezier aan dit boek beleven!

De kleine zwartwit-tekeningen van Hugo van Look die met gulle hand door het boek heen zijn gestrooid (op bijna elke bladzij een plaatje!) brengen het verhaal extra tot leven. Je ziet meteen dat Limbo een etterbak is, dat Keesie de longen uit zijn lijf fietst om Wimpie in veiligheid te brengen, en dat het gi-gan-tisch stinkt in het riool.

‘Maar dan voelt hij plotseling een hand op zijn schouder.
Hij verstijft.’

Gelukkig blijkt de vreemde snuiter in zijn duikerspak een aardige kerel te zijn. Hij helpt Keesie een andere weg naar buiten te vinden. Deze ontmoeting met Ben is het begin van een spannend, grappig, fantasievol en ook een beetje vies avontuur. Limbo krijgt Wimpie alsnog te pakken. Hij moet gered worden en daar is grof geschut voor nodig! Keesies vader en Ben strijden met hem mee. O ja, zij krijgen ook nog hulp van een slang en een alligator... Alles om Wimpie uit handen van Limbo te redden!

‘De rioolridder’ is meer dan een avontuurlijk uitje in het riool. Het is ook een verhaal over pesten, over het overwinnen van je angsten en over elkaar helpen. Ben je er klaar voor om af te dalen in het riool?

Karine.

Leestip: Ook Harmen van Straaten schrijft boeken bomvol fantasie en avonturen. Neem maar eens een kijkje in Super Jan en Super Jan en het griezelkasteel!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.