Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van MondriaanWouter van Reek

Terug naar lijst
 

Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Titel: Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan
Auteur: Wouter van Reek
Uitgeverij: Leopold/Gemeentemuseum Den Haag, 2011
ISBN: 978 90 258 5717 2
Illustraties: Wouter van Reek

Terug naar lijst

Keepvogel aan de hand van Mondriaan

In het prentenboek ‘Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan’ van Wouter van Reek ontmoet Keepvogel de zoekende Kijkvogel. Samen met zijn hondje Foxtrot gaat Kijkvogel op reis naar een onbekende toekomst. Keepvogel begrijpt niets van de zoektocht van Kijkvogel. “‘Als je afwacht komt de toekomst toch vanzelf?’”. Maar hij is ook nieuwsgierig. En dus gaan Keepvogel en zijn hond Tungsten Kijkvogel achterna, bang om alle onbekende dingen mis te lopen.

Ze kunnen Kijkvogel maar nauwelijks bijhouden, zo snel gaat hij. Onderweg verandert de omgeving waar ze doorheen lopen. Eerst is alles nog herkenbaar, maar na een tijdje wordt het steeds vreemder. En hoe verder Keepvogel kijkt, hoe onbekender de landschappen worden. Als Keepvogel uiteindelijk in New York aankomt, bestaat de omgeving alleen nog maar uit lijnen en gekleurde vlakken. In New York loopt hij Kijkvogel tegen het lijf. Die neemt Keepvogel mee en probeert hem te laten zien waarnaar hij op zoek is: een nieuwe toekomst die niemand nog kent. En of hij die vindt? Dat mag je zelf lezen!

‘Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan’ laat je op een speelse manier kennismaken met het werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944). De reis van Keepvogel volgt de ontwikkeling van Mondriaans schilderwerk: van precies natekenen van wat hij zag (impressionisme) naar het uiteindelijke werk waarmee hij zo beroemd is geworden: de zwarte lijnen en vlakken in rood, geel en blauw (kubisme en geometrisch werk). Piet Mondriaan is een van de eerste schilders die op die manier ging werken. Hij deed dat, omdat hij met zo weinig mogelijk zoveel mogelijk wilde laten zien. De lijnen op zijn schilderijen maakte Mondriaan met een liniaal en houtskool. Soms gebruikte hij stroken papier en ook weleens gekleurd plakband. In het boek zie je Keepvogel ook met een rol plakband. ‘“Wat heb je daar?’ vraagt Keepvogel. ‘Wat een mooi spul. Plakt dat overal op? Mag ik er ook even mee?’” Zo laat Wouter van Reek zien hoe Mondriaans manier van werken was.

De kleurige prenten van Wouter van Reek zijn getekend als de andere boeken over Keepvogel. De prenten zelf zijn gebaseerd op de schilderijen van Mondriaan. Wouter van Reek heeft dat heel knap gedaan. Zo herken je als Keepvogel onder een boom ligt te slapen, direct Mondriaans schilderij ‘De rode boom’ uit 1908. Mondriaans manier van denken waarbij hij altijd zocht naar nieuwe ideeën en mogelijkheden, past heel goed bij de figuur Keepvogel. Keepvogel zoekt in zijn uitvindingen ook naar het nieuwe en onbekende.

‘Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan’ hoort bij de reeks informatieve kunst-prentenboeken die Het Gemeentemuseum Den Haag samen met Uitgeverij Leopold sinds 2010 uitbrengt.

Yvonne.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.