Kattenkwaad en kalverliefde. Van beestentaal en dierenpraatElly Hees

Terug naar lijst
 

Kattenkwaad en kalverliefde. Van beestentaal en dierenpraat

Titel: Kattenkwaad en kalverliefde. Van beestentaal en dierenpraat
Auteur: Elly Hees
Uitgeverij: Thoeris, 2006
ISBN: 978 90 7221 910 7
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

De taal van dieren

‘Wat ben je toch een sloddervos!' of ‘Dat is een echte driftkikker!' Die uitdrukkingen ken je vast wel. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan waar ze vandaan komen? Maakt een vos er echt een bende van? En zijn alle honden hondsbrutaal?

Elly Hees heeft in haar boek ‘Kattenkwaad en kalverliefde' spreekwoorden en gezegden met dierennamen verzameld. Ze heeft ervoor gekozen om alleen die dieren te noemen, die je in de buurt, op de kinderboerderij, of in het bos tegenkomt. Elk dier vertelt in een gedichtje iets over zichzelf. Daarbij kom je ook te weten wat de uitdrukkingen betekenen. Je wordt bijvoorbeeld ‘luistervink' genoemd als je iemand stiekem afluistert. Bij de tekening van dit vogeltje staat het volgende gedicht:

‘ik ben wel klein
maar heb hele goede oren
alles wat jij niet wilt
kan ik toch lekker horen

stiekem om het hoekje
leg ik mijn oor te luister
jij denkt: de vogel is gevlogen
terwijl ik alles doorfluister'

De rijmwoorden in de versjes zijn soms wat voor de hand liggend. Dat maakt de gedichten niet allemaal even sterk. Misschien komt dat doordat Elly Hees eigenlijk tekenares is. Gelukkig zijn haar paginavullende schilderingen in het boek stuk voor stuk erg mooi. De bladzijdes zijn extra vrolijk doordat de tekst ook in een bijpassende kleur gedrukt is.

Naast de gedichten kom je ook nog van alles te weten over het dier zelf. Journaliste Joke Reijnders heeft bij elk beest een interessante uitleg geschreven. Zo kun je lezen dat ganzen net waakhonden zijn, en waarom koeien in de lente zo blij door de wei springen. De schrijfster vertelt niet alles over de dieren, maar heeft er een paar weetjes uitgepikt. Dat is een goede keuze geweest. Zo blijft er genoeg plaats over voor de prachtige tekeningen van Hees. De inhoudsopgave ziet er ook geweldig uit. Van elk dier zie je een plaatje zo klein als een postzegel. Erbij staat de uitdrukking en de korte betekenis ervan. Handig en mooi! Zo kun je snel doorbladeren en checken wat je moeder nou eigenlijk bedoelde, toen ze zei dat je kamer een zwijnenstal is...

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.