Kat en VisAlain Clark

Terug naar lijst
 

Kat en Vis

Titel: Kat en Vis
Auteur: Alain Clark
Uitgeverij: Moon, 2018
ISBN: 978 90 488 3986 5
Illustraties: Loes Riphagen

Terug naar lijst

Een vliegende Vis en een pratende Kat

Sommige mensen hebben een hond als huisdier, anderen een schildpad. Maar er zijn ook mensen die een kat hebben en een goudvis. Wat zouden die dieren van elkaar vinden?

In ‘Kat en Vis’ sluiten een poes en een goudvis vriendschap. En dat gaat bij deze dieren heel makkelijk.

‘Lust jij geen vis?’ vroeg de vis. ‘Wat ben jij nou voor een poes?’ ‘Een gewone, denk ik’, antwoordde de poes. ‘Een huispoes, maar dan eentje die niet van vissen houdt’. ‘Nou, dat komt mooi uit. Ik lust ook geen poes. Wij zouden best vrienden kunnen worden’, zei de vis.

En zo gebeurt het dat de poes die eigenlijk Katrien heet, maar haar naam afkort tot Kat, vrienden wordt met Vis. Ze praten over het onweer en over de regen, over enge dromen en over dierendag. Kat en Vis vinden dat er dan ook een mensendag moet komen, om de mensen een eigen feestje te geven. Wat lief van Kat en Vis!

Naast lief, zijn Kat en Vis ook grappig: zo kent Vis de beste goocheltruc van de wereld. Kat moet zijn ogen dicht doen en tot drie tellen. Als hij zijn ogen weer opendoet, merkt Kat op dat er niets is gebeurd. Maar Vis geeft hierop een heel slim antwoord: ‘Ik heb de truc al gedaan, maar je kon het niet zien want je had je ogen dicht!’

In het boek staat geen verhaal, maar het zijn korte stukjes tekst. De tekst is geschreven door Alain Clark en bevat veel korte zinnen. Er ontstaan verhaaltjes waarin Kat en Vis vooral veel met elkaar praten. Kat en Vis maken veel slimme opmerkingen waardoor het boek voor kinderen, maar ook voor volwassenen grappig is om te lezen. Zo droomt Vis ervan om beroemd te zijn en dat iedereen dan met hem op de foto wil en zijn handtekening wil. Dat lijkt Kat niet echt handig. Vis begrijpt niet waarom. Maar Kat legt uit: ‘Omdat je geen handen hebt, Vis!’

De tekeningen zijn gemaakt door Loes Riphagen. Op bijna iedere pagina staat een illustratie waarin Kat en Vis zijn afgebeeld. Er zijn weinig lijnen gebruikt om de dieren weer te geven. Daardoor zien de tekeningen er strak en eenvoudig uit. Daarom is het extra knap dat je toch aan de tekeningen kunt zien hoe de dieren zich voelen. Bij Vis zie je dat bijvoorbeeld aan zijn vinnen, als die omhoog staan is hij blij. Bij Kat kun je aan zijn bek goed zien in welke stemming hij is. Soms is er een gekleurde achtergrond gebruikt, een andere keer is alleen een witte pagina met de tekening van Kat of Vis te zien.

‘Kat en Vis’ is een boek waar je nu en dan even een kort verhaal kan lezen dat je aan het lachen maakt.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Kareltje Katvan Julia Donaldson.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.