Kastje, wat past je?Riet Wille

Terug naar lijst
 

Kastje, wat past je?

Titel: Kastje, wat past je?
Auteur: Riet Wille
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2004
ISBN: 978 90 583 8218 4
Illustraties: Hugo van Look

Terug naar lijst

En achter deur nummer 1…

'Wie heeft
een troon
met kroon?
Wie leeft
heel rijk
in zijn rijk?'

Oké, die was niet zo heel moeilijk. Da's natuurlijk een koning! Maar de raadsels worden nog een heel stuk pittiger door het boekje heen. En het zijn er 96, dus je bent nog wel even bezig!

Heb je je vader of moeder wel eens met een puzzelboekje op schoot zien zitten? En vroeg je je misschien af wat er nou zo leuk is aan urenlang achter elkaar puzzeltjes oplossen? Probeer dan eens 'Kastje, wat past je?' van Riet Wille. Want de raadselrijmpjes in dit boek zijn gruwelijk verslavend: als je eenmaal begint, kun je niet meer ophouden! Dus als je een lange autoreis of treinreis voor de boeg hebt, of je thuis gewoon te pletter verveelt, haal dan dit boek in huis. Daar vermaak je je wel even mee!

Schijfster Riet Wille maakte bij 12 verschillende 'kasten' (een nachtkast, een keukenkast, maar er zitten ook een broeikas en een verbandkist bij) elk acht rijmpjes. Elk rijmpje is een raadseltje, dat een voorwerp beschrijft wat je in die kast kunt vinden. Om je een handje te helpen, maakte Hugo van Look tekeningen bij elke kast, met de voorwerpen erin. Alsof de pagina's dan al niet vol genoeg zijn, dartelen er ook nog een stel vrolijke muizen en een kat in de tekeningen rond. Een gezellige boel dus, daar in die 12 kasten!

Een voorbeeldje:

'Uit de broeikas:
'Welk plantje
staat vol dingen die prikken
en laat veel
vingers pijnlijk schrikken?'
(Oplossing: een cactus!)

of in de keukenkast:
'Witte teentjes
bij elkaar.
Jasjes uit,
maak ze klaar.
Wie ze eet,
ruikt ernaar.'
(Oplossing: knoflook!)'

Ook leuk: als je andere kinderen om je heen hebt, kun je het met z'n allen doen! Maak er een wedstrijdje van, of laat iedereen om de beurt raden. In principe zijn de rijmpjes voor iedereen vanaf negen jaar, maar met een beetje hulp kan je neefje van zeven het ook… En als je dertien bent, is het ook nog grappig! Mocht je er echt niet uitkomen, dan staan de antwoorden achterin! Maar, niet afkijken, hè?

Het enige minpunt is dat wanneer je dit boek uit hebt, het ook echt uit is. De oplossing van de rijmpjes weet je tenslotte al. Dit is dus echt zo'n boek dat je bij de bieb leent. Of geef het door aan vriendjes, vriendinnetjes, neefjes of nichtjes. Hebben zij er ook nog plezier van!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.