Karlsson van het dakAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Karlsson van het dak

Titel: Karlsson van het dak
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2010
ISBN: 978 90 216 1961 3
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Een grappige jokkebrok

‘In vliegtuigen en helikopters kunnen alle mensen vliegen. Maar er is niemand die het zomaar zelf kan. Alleen Karlsson.’

Waarschijnlijk droomt iedereen er weleens van om te kunnen vliegen. Voor Karlsson is dit werkelijkheid: met een knopje bij zijn navel laat hij de motor op zijn rug ronken, de propeller begint te draaien en hoppa, Karlsson vliegt! Niet alleen hijzelf is bijzonder, zijn huisje ook. Hij woont namelijk op het dak van Erik Eriksson, in een huisje verstopt achter de schoorsteen, zodat niemand het ziet.

Erik voelt zich thuis weleens eenzaam, als jongste kind. Een hond mag hij ook al niet… Hij weet niet wat hij meemaakt, als Karlsson voor het eerst bij hem in de vensterbank belandt in ‘Karlsson van het dak’. Erik is meteen een stuk minder eenzaam. Eindelijk heeft hij ook iets dat echt van hem is. Zelfs als er eindelijk een hond komt, blijft de kleine bolle Karlsson zijn beste maatje.

Met Karlsson heeft Astrid Lindgren een bijzonder personage neergezet: een niet bijster sympathiek, maar wel erg grappig mannetje. Vaak is het leuker om te lezen over een vriendelijk personage, iemand met wie je graag meeleeft. Karlsson zul je meer dan eens irritant vinden, maar tóch blijf je geboeid doorlezen. Dat heeft de schrijfster met haar humor knap voor elkaar gekregen. Karlsson vindt zichzelf de beste vlieger van de wereld, de beste schoonmaker van de wereld, de beste bouwer van de wereld, de beste… Nou ja, zo’n type dus. Wat je ook bedenkt: hij is er het beste in of hij heeft er het meeste van. Eigenlijk is hij gewoon een grote jokkebrok, want hij kan bijzonder weinig. Denk jij vaak dat je iets niet kunt, dat anderen beter zijn dan jij? Denk op zo’n moment eens aan Karlsson! Want, waarom zou je onzeker zijn, als je ook heel tevreden en vol zelfvertrouwen kunt zijn?

Complimenteus is Karlsson trouwens ook niet. Hij noemt anderen voortdurend dom, dwaas, gulzig… En dat terwijl hij zelf de grootste snoepkont óóit is! Maar bovenal is Karlsson dól op streken uithalen en poetsen bakken. Dat brengt Erik weleens in de problemen, maar bezorgt hem vooral een hoop pret. In ‘Karlsson vliegt weer’ en ‘De beste Karlsson van de wereld’ gaan de avonturen verder. Vooral juffrouw Mus die op Erik past als zijn ouders weg zijn, heeft het zwaar te verduren met Karlsson. Ze denkt zelfs dat het spookt in huis, zoveel poetsen bakt hij haar! Versgebakken krentenbollen verdwijnen pal onder haar neus, er klinkt een mysterieuze spookstem door het huis… Georgien Overwater heeft Karlssons acties mooi weten te vangen in zwierige waterverftekeningen, waardoor het geheel extra grappig wordt. Zin in nog véél en véél meer streken en poetsen? Dan kun je je lol op met de Karlsson-serie van Astrid Lindgren!

Karine.

Leestip: Houd jij net als Karlsson van streken uithalen? Dan kun je vast flink lachen om De kindertemmervan Jacques Vriens en Kees de Boer.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.