Kareltje KatJulia Donaldson

Terug naar lijst
 

Kareltje Kat

Titel: Kareltje Kat
Auteur: Julia Donaldson
Uitgeverij: Gottmer, 2009
ISBN: 978 90 257 4642 1
Illustraties: Axel Scheffler

Terug naar lijst

Met een beestje in de buurt voel je je beter 

Er was eens een hond zonder naam en zonder huis maar met vlooien...

De hond in het park wil graag vriendjes worden met iemand. Maar met de andere honden in het park mag hij niet spelen van hun baasjes, omdat die hem vies vinden. Ook de moeder van Bob vindt de straathond smerig. Maar zij is vaak zo druk in de weer met het broertje van Bob, dat ze niet goed oplet. Bob en de straathond Schooier worden de beste maatjes. Dan gaat Bob verhuizen. Zou dat het einde van hun vriendschap betekenen? Bob wil weglopen van huis, maar gelukkig komt alles dankzij Schooier nog op tijd goed.

Helen Stephens maakte de tekeningen in 'Schooier' met verf en krijt. Het zijn geen heel precieze tekeningen, alles staat er in grote lijnen. Soms in een grote illustratie op twee pagina's, soms staan er wel vier tekeningetjes op één bladzijde. De tekeningen zijn niet bijzonder, maar geven heel goed de sfeer van het verhaal weer. Het boek is op stevig papier gedrukt.

Ook in 'Kareltje Kat' van Julia Donaldson en Axel Scheffler worden grote tekeningen afgewisseld met kleine. Misschien ken je boeken die deze schrijver en illustrator eerder samen maakten, zoals 'De Gruffalo' en 'Stap maar op mijn bezemsteel'. De illustraties zijn karikaturaal. Dat betekent dat ze een beetje overdreven zijn en niet echt mooi. Alle mensen en dieren hebben bijvoorbeeld grote bolle ogen en een gekke neus, net als in de andere boeken van Donaldson en Scheffler. Maar jij weet ook dat het niet gaat om hoe je eruitziet. In dit boek zórgen mensen en dieren voor elkaar. Het is grappig en lief en gezellig.

Piet vindt dieren die op straat leven helemaal niet vies. Hij woont zelf ook op straat en zijn beste vriend is Kareltje Kat. Ze zingen samen en verdienen daar geld mee om van te kunnen leven.

Ik, jij en mijn ouwe gitaar,
wij passen perfect bij elkaar.
Wij en mijn do-re-Mi-ouwe gitaar,
wij passen Prrrr-fect bij elkaar.

Door een ongeluk raken Piet en Kareltje elkaar kwijt. Kareltje vindt een nieuw thuis bij Noor en krijgt samen met haar zelfs poezenkindertjes. Hij heeft het fijn, maar blijft Piet toch missen. Kareltje gaat op zoek naar de straatzanger en vindt hem uiteindelijk terug. Dan moet hij gaan kiezen tussen Noor en Piet. Dat is erg moeilijk, maar Kareltje vindt een oplossing.

Twee mooie prentenboeken over bijzondere vriendschappen! Ze zijn grappig geschreven én getekend. Bij allebei de boeken zie je de dieren al vrolijk op het omslag staan en bij allebei staan op het schutblad kleine tekeningetjes waardoor je ze al een beetje leert kennen en meteen aardig vindt. Ga maar snel op zoek naar deze nieuwe vrienden!

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.