Kapsalon RomyTamara Bos

Terug naar lijst
 

Kapsalon Romy

Titel: Kapsalon Romy
Auteur: Tamara Bos
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 2576 580 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Met oma op stap

‘Oma?’ zegt ze vragend.
Ik knik en wijs op mezelf.
‘Ik ben Romy, je kleindochter. En jij bent mijn oma.’
Dan begint oma te lachen. ‘Ben ik al zo’n oud wijf?’
Ik knik en door mijn tranen heen lach ik.

Oma wordt ouder en gaat zich ineens anders gedragen dan je gewend bent: misschien is het jou overkomen, of heb je er iets over gehoord van een vriend of vriendin. Dit overkomt ook Romy. Haar oma gedraagt zich anders, vergeet veel en doet gekke dingen: zo vindt Romy op een dag boeken in de koelkast! Eerst vindt ze dat eigenlijk niet zo leuk, maar als oma zich opeens heel warrig gaat gedragen, voelt Romy dat oma haar nodig heeft, meer dan ooit.

Romy is tien jaar oud. Haar moeder is heel druk met haar werk, en na de scheiding van haar ouders heeft haar vader nog niet echt een eigen huis. Romy moet dus elke dag na school naar haar oma Stine. Dat klinkt heel gezellig, maar ze vindt het eigenlijk helemaal niet zo leuk. Oma Stine is altijd streng en druk met de kapsalon. Romy moet dan ook altijd meteen naar de woning van oma, boven de kapsalon. Daar vermaakt ze zich vooral met het lezen van tijdschriften en het borstelen van Mads, de kat van oma.

Als Romy merkt dat oma zich langzaam anders gaat gedragen, weet ze niet wat er aan de hand is. Oma is liever, vertelt verhaaltjes over vroeger toen ze in Denemarken woonde en vergeet heel veel. Dat vindt Romy natuurlijk wel zielig, en ze wil oma dan ook helpen. Romy gaat klusjes doen in de kapsalon: ze verwelkomt klanten, zet koffie voor ze, neemt de telefoon op, zet afspraken in de agenda en weet na een tijdje zelfs hoe ze krulspelden moet inzetten en de droogkap moet bedienen. Ze gaat ervan dromen dat kapsalon Stine misschien ooit wel kapsalon Romy wordt. Maar als het dan allemaal steeds slechter gaat met oma valt die droom in duigen. De kapsalon wordt gesloten en oma moet naar een verzorgingstehuis. Dat wil Romy helemaal niet, want dat is volgens haar helemaal niet de goede plek voor oma. Oma moet naar een plek waar ze blij wordt. En dus besluit Romy om samen met Oma en Mads heel ver weg te gaan, naar een plek waar oma zich wel thuis voelt.

‘Kapsalon Romy’ is een zielig verhaal, maar ook een beetje spannend en gelukkig ook vrolijk en een tikkeltje grappig. Tamara Bos omschrijft in dit verhaal heel goed wat opeens kan gebeuren met oma en opa als ze ouder worden, en hoe je daar mee om kan gaan. Maar ook als je geen oma of opa hebt die veel vergeet, is het een heel fijn boek.

Rachel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.