KapotCarry Slee

Terug naar lijst
 

Kapot

Titel: Kapot
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Overamstel, 2015
ISBN: 978 90 488 2657 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Ieder vogeltje zingt zijn lied

De wereld van Julia en Thijs wordt beheerst door muziek en hun bandje Vuurwerk. Helaas staat niemand in de band op één lijn, laat staan dat ze samen een mooi muziekstuk kunnen zingen. En ook de volwassenen in het leven van Julia en Thijs maken er een potje van. Dat ondervinden Julia en Thijs aan den lijve en noodgedwongen volgen zij deze hoge en lage tonen. Carry Slee ontrafelt stukje bij beetje deze tragedie en jij als lezer wordt uitgedaagd om mee te zingen.

Na ruim tien jaar maakt Carry Slee met ‘Kapot’ haar come back. En hoe? Ze weet op een heel subtiele wijze je als lezer te beroeren over hoe het voelt als je als puber tussen je vals zingende vader en moeder in staat, met andere woorden: de vader van Thijs en Julia gaat vreemd, de ouders houden elkaar voor de gek en wel met een heel valse snaar, hoge tonen schellen door. Dat is hun dagelijks repertoire geworden.

Het ritme kiezen ze zelf, maar is moeilijk te vinden in de toonhoogten van de heftige ruzies tussen hun ouders. Het ritme is al voor ze bepaald. Ze weten niet meer wie ze kunnen geloven of voor wie ze moeten kiezen. Ze voelen zich verscheurd.

Ondertussen wordt Thijs verliefd op Emma. Dit duurt niet lang. Ze proberen wel hun ritme te vinden, maar ook in hun relatie spelen valse noten in de vorm van valse beschuldigingen mee zonder dat iemand dirigeert.

Soms moet je muziekinstrumenten stemmen, om ze goed te kunnen bespelen, om prachtige klanken voort te brengen. Maar de liefde van Thijs en Emma zijn deze periode allang voorbij. Zelfs als ze verschillende malen worden gestemd, kan niets tegen het lawaai en de valsheid van hun woorden. Dit weet ook Julia en ze wil tegen haar vader en moeder zeggen dat als je een muziekstuk mooi ten gehore wil brengen, je het dan zorgvuldig moet componeren. Maar op deze manier verliest dit stuk al zijn toon, hoe hard ze ook hun best doen om de enige echte melodie te vinden.

En waar is de dirigent of ben je altijd de dirigent van je eigen leven?

Als ieder maar zijn eigen noten kiest, dan krijg je een mooi stuk, zul je misschien als lezer denken. Maar in dit verhaal wordt het alleen maar valser, vooral als je leest dat Thijs zijn noten op zijn vader heeft afgestemd en verwacht dat zijn vader dat op hem heeft gedaan. Het zou natuurlijk een hit kunnen worden, maar helaas is dat niet het geval. Er zit gewoon geen melodie in.

Heb jij de meeste noten op je zang of hou jij het bij het lezen van dit intrigeerde boek?

Paula.

Boekentip: Wil je nog meer lezen over ervaringen van leeftijdsgenoten en scheidingen van ouders: Lees dan: ‘Hoe overleef ik de brugklas’ van Francine Oomen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.