Kapitein KeesAnke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Kapitein Kees

Titel: Kapitein Kees
Auteur: Anke Kranendonk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 06717
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Een normale dag uit het wonderlijke leven van Kees

Ken je Kees en zijn dierenvrienden Hector en Bas nog, uit ‘Liever een hond’ van schrijfster Anke Kranendonk? Het vrolijke trio is nu terug in ‘Kapitein Kees’.

In ‘Kapitein Kees’ besluit Kees om een stuk te gaan varen, samen met cavia Hector en hond Bas. Kees heeft namelijk sinds kort zijn eigen bootje. Voordat Kees weggaat, vraagt zijn moeder nog of hij op tijd thuis is. ‘Tuurlijk,’ belooft hij. Maar Kees zou Kees niet zijn, als de dag niet een beetje anders loopt dan gedacht!

Kees maakt namelijk samen met Hector en Bas een behoorlijke reis over het water. Kees is een heel lieve jongen, maar wel erg ondeugend en ook een beetje naïef… Met een malle hond en een cavia in een bootje stappen, vraagt natuurlijk een beetje om problemen. Zo belandt Hector in het water (gelukkig is Kees er op tijd bij om hem te redden), rent Bas meerdere keren weg, krijgt Kees het aan de stok met een enge boer en slaat de kleine boot door de stroming bijna om. Je kunt wel stellen dat ‘Kapitein Kees’ een meeslepend en avontuurlijk boek is: zeker niet voor watjes!

Het is een feest om de overtocht van Kees, Hector en Bas te volgen. Maar niet alleen deze vrienden komen langs in ‘Kapitein Kees’: we maken ook kennis met Sep, een prachtig meisje met knalrode krullen. Omdat Sep Hector zo lief vindt, geeft Kees hem aan haar cadeau. Oei Kees, krijg je daar nou niet spijt van?

Als Kees zijn reis vervolgt, maakt hij ook nog kennis met een klein oud mevrouwtje op sloffen, dat verdwaald is. Kees heeft maar wat lol om deze dame, want ze zegt op alles ja (‘Mevrouw? Lust u poep? Ja.’). Deze mevrouw – mevrouw Kooistra - is hartstikke dement, maar Kees heeft dat niet helemaal door. Mooi dat Anke Kranendonk aandacht besteedt aan zo’n moeilijk onderwerp, maar het wel luchtig en grappig weet te brengen. Kees laat mevrouw Kooistra juist heel erg in haar waarde door haar netjes en lief te behandelen.

Anke Kranendonk heeft met ‘Kapitein Kees’ een heerlijk boek afgeleverd: innemend, gevoelig, maar ook heel grappig en spannend. ‘Kapitein Kees’ gaat eigenlijk over het normale leven van een normale jongen, maar door de mooie observaties en geinige gesprekken tussen de personages is het boek toch heel speciaal geworden. Het zijn juist de kleine dingen die het leven mooi maken. Ook de tekeningen van Annemarie van Haeringen zijn prachtig: haar vrolijk gekleurde illustraties ondersteunen het verhaal goed en fleuren ‘Kapitein Kees’ nog meer op.

Zin in een boek dat echt een glimlach op je gezicht tovert? Zoek dan in de boekhandel of in de bibliotheek naar ‘Kapitein Kees’, want hoewel het richting het einde even mis lijkt te gaan, komt het uiteindelijk allemaal toch nog goed.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.