Julius Zebra: Rollebollen met de RomeinenGary Northfield

Terug naar lijst
 

Julius Zebra: Rollebollen met de Romeinen

Titel: Julius Zebra: Rollebollen met de Romeinen
Auteur: Gary Northfield
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 7013 3
Illustraties: Gary Northfield

Terug naar lijst

Een knettergekke show

Voor alle fans van graphic novel-series als Het leven van een loser en De waanzinnige boomhutis er goed nieuws. Haast je naar de boekhandel of de bibliotheek voor een nieuw prettig gestoord verhaal mét grappige illustraties over zebra-gladiator Julius!

Julius Zebra is geen held. Hij is eerder een beetje het sukkeltje van zijn familie. Maar wanneer Julius gevangengenomen wordt door Romeinen, moet hij zich van zijn dapperste kant laten zien. Samen met wrattenzwijn Cornelius en de chagrijnige leeuw Milus wordt Julius meegenomen naar Rome, waar hij samen met zijn nieuwe vrienden wordt opgesloten in het Colosseum. Daar moeten ze vechten tegen de bruutste gladiatoren van het Romeinse Rijk.

Superzielig zou je denken, maar schrijver en tekenaar Gary Northfield zorgt ervoor dat je eigenlijk alleen maar kunt lachen tijdens het lezen. Julius en zijn vrienden zijn niet zo snugger, maar het zijn juist hun stuntelacties die ervoor zorgen dat de Romeinen geen idee hebben wat ze met hen moeten beginnen. Je moet van ietwat flauwe grapjes houden, maar als je genoten hebt van meer van dit soort beeldverhalen, dan is ook deze graphic novel vast een schot in de roos voor je.

‘Zijn dat dan niet de jonglerende apen? Ze zien eruit als een bende harige gorilla’s. Ik denk niet dat ze me hebben verstaan,’ zei Julius. ‘IK ZEI: ZIJN JULLIE DE JONGLERENDE APEN?’
Daar werden de enorme, harige mannen behoorlijk woedend van. Ze stonden op en begonnen met hun grote zwaarden en stokken te zwaaien, en ze schreeuwden de vreselijkste beledigingen die Julius ooit had gehoord.
‘Hé! Er zei er één daarnet dat mijn gezicht op een geitenkont lijkt! Wat schandalig!’
‘Misschien is het beter als je je mond houdt, Julius,’ zei Cornelius nerveus.


Tekst en beeld lopen vloeiend in elkaar over. Vaak geven de zwart-wit illustraties grappig commentaar op het verhaal. Op alle pagina’s zijn tekeningen te zien, dus kijkplezier gegarandeerd! Soms zijn de illustraties doorgetrokken naar meerdere pagina’s, waardoor je echt dat ‘stripverhalengevoel’ krijgt. Daardoor leest het boek heel vlot.

Het leuke van ‘Julius Zebra: Rollebollen met de Romeinen’ is dat je – zonder dat je het echt doorhebt! – heel veel leert over de Romeinse tijd. Je leert over vechttechnieken die werden toegepast in de arena’s, welke beschermende kleding gladiators droegen en wat een quaestor is. En mocht je het toch allemaal even niet meer snappen, dan is achterin een heel handige woordenlijst te vinden. En kende jij de Romeinse cijfers al? Na het lezen van ‘Julius Zebra’ wel, hoor!

Je hoeft niet te balen als je het boek dichtslaat, want Julius en de andere dierengladiatoren keren terug in een tweede deel. Wat voor gekke streken zullen de vrienden dan weer uithalen?

Lizan.

Leestip: Wil je nog zo’n verhaal met grappige illustraties lezen over de Romeinse tijd? Lees dan eens de serie over ‘Nurdius Maximus’ van Tim Collins

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.