Jules, een verborgen jongenAndré Boesberg

Terug naar lijst
 

Jules, een verborgen jongen

Titel: Jules, een verborgen jongen
Auteur: André Boesberg
Uitgeverij: Lannoo, 2011
ISBN: 978 90 209 9810 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Als je niet meer mag bestaan

Het is mei 1940: in Nederland breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Jules vindt het best spannend: al die geruchten over plaatsen waar gevochten wordt, zoals bij de Grebbeberg en de Afsluitdijk. Maar ja, dat is ver weg en Jules heeft wel wat belangrijkers aan zijn hoofd. Hij mag namelijk naar de middelbare school. Het moet heerlijk zijn om wiskunde te leren of vreemde talen.
Op die HBS heeft Jules het erg naar zijn zin. Wel wordt hij gepest door Jan-Willem, een NSB-jongen. Jules is namelijk Joods. Nu het oorlog is, mag hij steeds minder: niet meer naar het park, niet meer naar het zwembad en… vanaf 1942 niet meer naar de HBS! Voortaan moet Jules met de trein naar Rotterdam, naar een speciale Joodse school. En er verandert nog meer: er komt een brief waarin staat dat Jules’ familie moet gaan werken in Duitsland.
Ze gaan niet. Met hulp van de buren verhuist de hele familie naar de zolder om daar het einde van de oorlog af te wachten.

Er is niet veel veranderd: we zijn gewoon een paar meter opgeschoven, maar die meters geven je een andere kijk op alles. Vanaf nu zijn we onzichtbaar, bestaan we niet meer. Gek idee: ik adem, ik voel, maar ik besta niet meer.

Tweeënhalf jaar zit Jules ondergedoken. Hoewel hij spannende verhalen hoort van verzetsstrijder Jaap, lijkt de oorlog wat aan hem voorbij te gaan. Hij maakt zijn huiswerk, leert bridgen en leest stapels boeken.

Ik begraaf me in mijn boeken: alleen in boeken kun je de werkelijkheid vergeten. Maar ook boeken zijn surrogaat, net zoals de thee, de koffie en de andere levensmiddelen.

André Boesberg kruipt in de huid van een gewone jongen die opgroeit in een ongewone tijd. ‘Jules, een verborgen jongen’ is een oorlogsboek. Niet zo spannend en heldhaftig als bijvoorbeeld ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw en ook niet zo indringend als het dagboek van Anne Frank, maar ‘Jules’ is wel een boek waarover je na gaat denken. Ondanks alles voelt Jules zich op de zolder bijna veilig. Goed, het is wat saai en hij heeft honger, maar tegelijk ziet hij ook op tegen het moment dat hij weer naar buiten mag. Hoe moet het leven verder, als alles voorbij is?

Omdat Jules in de ik-vorm vertelt, is het net of hij tegen zichzelf praat. Het verhaal wordt afgewisseld met stukjes uit zijn dagboek. Dat lijkt wat dubbelop, maar als je weet dat dit boek is gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van een Joodse jongen, kijk je er anders tegenaan. Nadat Jules gehoord heeft over concentratiekampen, denkt hij: De oorlog begint voor de meesten van ons pas na de bevrijding. Dat doet zeer. ‘Jules’ schrijnt nog lang na in je hoofd.

Lidewij.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.