Jubelientje speelt valsHans Hagen

Terug naar lijst
 

Jubelientje speelt vals

Titel: Jubelientje speelt vals
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Van Goor, 2002
ISBN: 978 90 00 03404 8
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Een zoet boekje over een lief meisje

'Jubelientje speelt vals' is het zevende boekje over het meisje Jubelientje, met veel humor geschreven door Hans Hagen. De sfeervolle tekeningen zijn gemaakt door Philip Hopman. Het zijn vrolijke, eenvoudige plaatjes waarop je iedereen leert kennen: oma, vriendje Dirk-Jan, de buurman en Jubelientje zelf. Hoewel de tekeningen zwart-wit zijn, is het toch een kleurrijk boekje. Dat komt door de knallende oranje kaft waarop Jubelientje vol overgave zit te drummen op een zelfgemaakt drumstel van pannen en potten.

Jubelientje houdt van logeren. Bij haar oma of, nog liever, op de maan. Als ze op de maan kan logeren, neemt ze haar badpak mee, terwijl oma zegt dat er daar juist geen water is. Jubelientje vindt water niet altijd leuk, want van water word je nat. Ze houdt liever al haar kleren aan onder de douche en met een paraplu erbij heeft ze de grootste pret.

Meestal is Jubelientje vrolijk en is oma trots op haar. Gelukkig zijn haar vader en moeder nooit teruggegaan naar de winkel, om haar als baby te ruilen met een bonnetje. Oma zegt: 'ik ben blij dat ze jou nooit zijn gaan ruilen. Jij maakt de mensen van blijdschap aan het huilen'. De schrijver speelt met de taal en maakt veel leuke grapjes, waardoor je het boek snel nog een keer pakt om een verhaal opnieuw te lezen. De steeds weer verrassende insteek van de schrijver maakt dat je er geen genoeg van krijgt.

In het boek staan ook verhalen waarin Jubelientje verdrietig is. Jubelientje raakt oma en Dirk-Jan kwijt in de dierentuin: 'Er staan een heleboel mensen om haar heen. Maar geen oma of Dirk-Jan. Hoe kan dat nou? Verstopt?'. Oma hoort Jubelientje roepen en zegt: 'We waren elkaar gewoon even kwijt. Dat kan gebeuren. Zullen we maar een ijsje kopen voor de schrik?' Dirk-Jan stelt voor ook weg te lopen. 'Dan krijgen we nog een schrik-ijsje'.

'Jubelientje speelt vals' is dikker dan de andere Jubelientje-boeken die Hans Hagen heeft geschreven. Er staan verhalen, brieven en strips in, waaruit je originele ideeën voor een saaie woensdagmiddag op kan doen. Jubelientje maakt bijvoorbeeld geheimtaal door de a, e, i, o en u weg te laten. In een andere brief maakt ze de langste woorden van de wereld, zoals 'nijlpaardenpoepopruimers' en 'giraffennekkenvlekkenmaker'. En: hoe maak je je eigen drumstel. Voor je daar aan begint, moet je eerst kijken of er niemand een middagslaapje houdt! Al denkt Jubelientje dat iedereen meteen begint te dansen als je begint te drummen.

'Jubelientje speelt vals' is een zoet voorleesboekje. Ook goed zelf te lezen na een jaar leesonderwijs. Jubelientje heeft een eigen website: www.jubelientje.nl. Daar vind je nog meer over haar.

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.