JosjeSjoerd Kuyper

Terug naar lijst
 

Josje

Titel: Josje
Auteur: Sjoerd Kuyper
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2009
ISBN: 978 90 896 7018 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Dieren in dromenland

Een wereld vol dieren, pratende dieren. Een wereld waarin mensen bijna niet voorkomen. Nou ja, eentje misschien, of twee. Dat is het bijzondere, betoverende leven waarover je in het boek ‘Josje’ van Sjoerd Kuyper kunt lezen.

Josje is nog een baby als ze op de rug van een zwaan een haventje wordt ingezwommen. De dieren in het stadje zijn benieuwd en proberen de zwaan en de baby te lokken met melk, brood, banaantjes, liga en lange vingers. Iedere dag weer. Eerst wil de zwaan niet dichterbij komen, maar uiteindelijk begint Josje te trappelen en te roeien en bereiken ze de kant.

Josje groeit op in het stadje. Ze woont bij varken Sanders, die vroeger timmerman is geweest. De jaren gaan voorbij en Josje wordt verliefd op de soldaat. Ze gaan trouwen. Het wordt een enorm gezellige boel wanneer Neef Ezel een lied zingt terwijl hij de trouwkoets trekt:

Het was maar een korte rit van het huis naar de kade, maar het was een lang lied, en Neef Ezel reed acht keer door alle straten en steegjes van het stadje om alle coupletten te kunnen zingen. De koets schudde enorm heen en weer, zo gek liep Neef Ezel te zingen en te springen. Josje en haar soldaat vielen bijna van de koets af. Maar gelukkig schudden zij zelf ook, van het lachen, en zo kwamen ze veilig bij de kleine haven aan.

Het boek van Sjoerd Kuyper is als een sprookje. Maar vergis je niet. Er gebeuren niet alleen leuke dingen. Net als in de echte wereld gaan er lieve mensen en dieren dood, zoals varken Sanders. En ook de soldaat beleeft spannende momenten wanneer de mannen Teer hem komen ophalen voor de oorlog. Josje heeft veel verdriet. Ze probeert het te verstoppen in een kast. Maar de dieren leren haar dat je verdriet niet moet wegstoppen, verdriet moet er toch een keertje uit.

Gelukkig gebeuren er niet alleen trieste dingen in het boek. Er valt ook zeker te lachen. Bijvoorbeeld wanneer de ijsvogel zijn cadeau aan het bruidspaar geeft:

De ijsvogel gaf twee grote paraplu’s. ‘Eén was wel genoeg geweest,’ lachte Josje. ‘We zijn nu toch getrouwd?’ ‘Jullie krijgen vast ruzie,’ zei de ijsvogel. ‘Nét als het regent… Zul je altijd zien.’

Het boek bestaat uit drie verhalen, die los van elkaar al eerder verschenen zijn. Nu zijn ze samen als boek uitgebracht. En dat is leuk, want de verhalen volgen elkaar mooi op en vullen elkaar goed aan. ‘Josje’ van Sjoerd Kuyper is een prachtig boek over vriendschap, liefde en dood. Het is een ernstig boek, maar de droomwereld die Kuyper beschrijft is ontzettend mooi. Wat denk jij? Zou Josje nog lang en gelukkig leven, zoals in een echt sprookje?

Mieke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.