Josja PruisHarm de Jonge

Terug naar lijst
 

Josja Pruis

Titel: Josja Pruis
Auteur: Harm de Jonge
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3748 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Een raadselachtige klasgenoot

17 september 1956
Zuid-Afrikaanse artsen willen voor bloedtransfusies een scheiding tussen ‘zwart' en ‘wit' bloed. Elvis Presley heeft een roze Cadillac voor zijn moeder Gladys gekocht.

En in een klein vissersstadje komt een nieuwe jongen in de klas. Zijn naam is Josja Pruis. Hij is anders dan de andere kinderen. ‘Raadsels hoorden bij Josja' vindt klasgenoot Homme. En hij kan het weten, want hij werd Josja's vriend.

Dat Josja een rare is zien ze meteen. Zijn hoofd is groter dan normaal en er loopt een vreemde ribbel overheen. Een ‘lasnaad' noemt Lubbe het. Josja zit met zijn rode muts op in de achterste bank in de klas vreemde boeken te lezen. Niemand lijkt te weten waar hij vandaan komt. Hij woont bij vrouw Klinkhamer, die wel vaker vreemden te logeren heeft. Aan Homme vertelt Josja dat hij eigenlijk een Siamese tweeling is. Zijn broer Kai zit in zijn hoofd. Ze delen hun lichaam, maar hebben ieder eigen hersenen. Ook Homme heeft een tweelingbroer, maar die is doodgegaan. Het contact met Josja blaast de vragen van Homme over zijn overleden broertje en vader nieuw leven in.

Vanaf de eerste bladzijde van ‘Josja Pruis' van Harm de Jonge weet je dat het verhaal op weg is naar een heftige gebeurtenis die een onuitwisbare indruk achterlaat op Josja's klasgenoten Homme en Ada. De Jonge laat het aan hen over verslag te doen van wat er gebeurde en hoe het zover kwam. Dat maakt het boek nog veel spannender. Want Homme en Ada zijn kinderen, en aan kinderen wordt niet zoveel verteld. Niet waar Josja vandaan kwam en ook niet waar hij heen is gegaan. Het enige wat ze hebben zijn hun eigen herinneringen en het Rode Marmerboek, Josja's opschrijfboekje waarin hij schreef over wat hij meemaakte en over zijn verleden. Over het Witte Huis, Vet Varken en over zuster Agnes.

‘Josja Pruis' is een boek om meerdere keren te lezen. Het boek is een groot raadsel, omdat Josja een groot raadsel is. Antwoorden geeft Harm de Jonge niet, die moet je zelf zoeken. Dat is misschien even wennen, maar wie ‘Josja Pruis' gelezen heeft, weet ook dat De Jonge geen antwoorden kán geven. Als je het raadsel uit Josja haalt, haal je de sfeer uit het boek.

‘Zo gauw ik groot ben, ga ik weg. Ik wil hier niet blijven. Een leven lang werken in de visfabriek? En dan onder een steen op het kerkhof bij de zee? Ik wil de wereld in. En ik ga Josja zoeken. Alle hoeken van het land zal ik bezoeken. Overal zal ik vragen: ‘Hebben jullie Josja Pruis gezien?'

Naomi.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.