Jos wil er eens uitHilde Loeters

Terug naar lijst
 

Jos wil er eens uit

Titel: Jos wil er eens uit
Auteur: Hilde Loeters
Uitgeverij: Clavis, 2003
ISBN: 978 90 448 0104 0
Illustraties: Anne-Mie de Leener

Terug naar lijst

Slome schildpad in actie

Jos is een doodgewone schildpad. Hij heeft het prima naar zijn zin, in de tuin van de boerderij. Daar scharrelt hij wat rond. Af en toe krijgt hij een blaadje sla van de boerin. De leukste dag van de week is vrijdag, wanneer de was wordt opgehangen. Jos is gek op dat gewapper. Alles gaat gewoon z'n gangetje, totdat Karel de kraai langskomt. Die zegt dat Jos maar saai is. De schildpad begint te twijfelen. Klopt het wat Karel zegt?

In 'Jos wil er eens uit' van Hilde Loeters gaat Jos op zoek naar het antwoord op die vraag. Het boek doet denken aan 'Kikker is Kikker' van Max Velthuijs. Net als Kikker is ook Jos onzeker over zichzelf. En ook hij gaat langs zijn dierenvrienden om te vragen wat ze van hem vinden. Alleen krijg je bij Jos de schildpad niet dat warme gevoel dat Kikker je bezorgt. Misschien komt dat vooral door de tekeningen van Anne-Mie de Leener. Zij tekent Jos en de andere dieren met veel lijnen en hoekige vormen. Ze zien er daardoor niet zo lief uit.

Als eerste gaat Jos naar Lies de reiger. Jos is wel goed, maar ook erg traag, zegt zij. Volgens Sara het konijn is hij lui. Maar ja, door het schild op zijn rug is hij nou eenmaal niet zo snel! Daarin zit de oplossing, denkt Jos. Hij moet van zijn huis af! Daarvoor gaat hij naar Vik de vos, die een winkel heeft met alles wat je zoekt en ook met wat je niet zoekt.

'Ik wil mijn huis kwijt,' zegt Jos. 'Geen probleem, jongen,' barst Vik los. 'Je kunt van mij zó een nieuw huis krijgen. Ik heb huizen in alle soorten en maten.' Hij telt op zijn vingers. 'Poppenhuizen, vakantiehuizen, tuinhuizen…' 'Vik!' onderbreekt Jos hem. 'Ik wil geen ander huis. Ik wil mijn huis ruilen voor iets… voor iets waarmee ik sneller vooruitkom.'

Het lukt Jos om zijn schild in te ruilen tegen twee paar rolschaatsen. Dan móet hij wel sneller gaan. Maar of hij daar nou gelukkiger van wordt…

Doordat de tekeningen niet zo aanspreken, is het moeilijk om mee te leven met Jos en zijn vrienden. Gelukkig maakt de tekst veel goed. Schrijfster Loeters is erin geslaagd om van Jos toch een lieve schildpad te maken, die je juist doordat hij verlegen en onzeker is, aardig gaat vinden. Want is Jos goed genoeg, ook al is hij misschien saai en lui volgens de andere dieren? Natuurlijk! Gelukkig komt ook Jos tot die conclusie: iedereen houdt van hem zoals hij is!
 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.