Joris en het kalfjeClaire H├╝lsenbeck

Terug naar lijst
 

Joris en het kalfje

Titel: Joris en het kalfje
Auteur: Claire H├╝lsenbeck
Uitgeverij: Hillen, 2006
ISBN: 978 90 857 6013 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Kikker en het kalfje

‘Op een dag in de lente, als Bella Drie nog een kalfje is, leert ze een nieuwe woord' En dat woord is: kudde. Bella moet bij de kudde blijven. Maar dit eigenwijze kalfje gaat liever op onderzoek uit. Ze denkt na over alles wat ze om zich heen ziet. Of Joris óók veel nadenkt weet je niet, wel weet je dat Joris van boten houdt. Papieren bootjes vouwen, bootjes in bad, grote schepen bekijken in de haven en uiteindelijk een echte tocht met een boot. Joris' verhaal is zonder woorden.

Xantha-Iris Vorst tekende Joris in haar eerste prentenboek ‘Joris en het kalfje'. De tekeningen zijn oer-Hollands: boten, koeien, weides en sloten. Mooi, lieve tekeningen met veel sfeer en kleur. Op de ene bladzijde zie je Joris' verhaal en lees je de woorden van Claire Hülsenbeck, die bij het verhaal van Bella horen. En dat verhaal, het verhaal van Bella dus, is op de bladzijde ernaast getekend. In het begin heb je even niet door hoe het zit, maar daarna is het best grappig. Uiteindelijk ontmoet Joris Bella en zij verandert zijn leven, of in ieder geval zijn kamer.

De ontmoetingen van de prins in ‘Meisjes om te zoenen' veranderen ook zijn leven. De prins wil gekust worden door het allerliefste meisje. De prins is een kikker, maar dat vinden de meisjes niet erg. Ze maken zich mooi voor de prins en kissebissen onderling over wie de liefste en de mooiste is. Eén voor een ontmoeten ze de prinsenkikker. Wie zal de prins kiezen? De meisjes-kolibrie of de meisjes-ijsbeer of toch het vosje?

Marancke Rinck heeft het verhaal leuk verteld en er valt veel te lezen voor een prentenboek, maar het gaat toch om de tekeningen. Martijn van der Linden heeft zich er helemaal in uitgeleefd. Zo heeft de kolibrie een mutsje op met lange slierten vol kralen en is het nijlpaard helemaal beschilderd en heeft hij over zijn rug een Afrikaans kleed en als oorringen twee rode stoffen vogeltjes. En het katje, met bloedrode kralen op haar lieve kopje, als een Indiase hoofdtooi, heeft aan al haar poten zilveren armbanden. De dieren zijn heel precies getekend, het lijken wel foto's. Het zijn plaatjes om te zoenen en de meisjesdieren worden uiteindelijk ook allemaal gezoend door de prins, die niet kan kiezen. En dan gebeurt er iets sprookjesachtigs.

Twee heel verschillende prentenboeken - een verhaal dichtbij huis en een sprookje, Hollandse koeien en aangeklede kolibries - met toch één overeenkomst: ze zijn beide de moeite waard!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.