Joris en het grote oogMies Bouhuys

Terug naar lijst
 

Joris en het grote oog

Titel: Joris en het grote oog
Auteur: Mies Bouhuys
Uitgeverij: Mercis, 2006
ISBN: 978 90 5647 891 9
Illustraties: Fiep Westendorp

Terug naar lijst

Op TV

Joris woont in een televisiestudio. In de gang van zijn huis zit een deur met een rood lampje erboven. Als je door die deur gaat, kom je in de televisiestudio. Maar dat mag alleen als het rode lampje niet brandt, want anders maken ze namelijk televisie. Stel je voor dat Joris dan per ongeluk naar binnen wandelt en zomaar op televisie komt!

Joris is dol op de televisiestudio: al die kabels en lichten, de mooie decors die net echt lijken en Dolly, de camera met het grote oog. Ja, in een televisiestudio zijn voldoende avonturen te beleven! En dat weet schrijfster Mies Bouhuys, omdat zij zelf jarenlang bij de televisie heeft gewerkt. Zo kwam ze op het idee om een boek over de televisie te schrijven. In 'Joris en het grote oog' vertelt Mies Bouhuys wat Joris allemaal meemaakt met Dolly, zijn lievelingscamera.

Zoals die keer dat Joris ijs gaat halen voor alle cameramannen. In de nieuwe ijswinkel ontmoet Joris Carlo, die in een grote beker met ijs staat te roeren. En te zingen. "‘Dat is mooi’, zegt Joris, ‘erg mooi. Je lijkt wel een ster. Je zou voor de televisie moeten zingen.’ Joris neemt Carlo mee naar de televisiestudio en als Carlo begint te zingen, valt iedereen stil. ‘Wie heeft die plaat opgezet?’ roept de regisseur. Maar dan ziet hij Carlo staan. ‘Een ster! Dat is een ster!’ roept hij als het lied uit is. ‘Die wil ik vanavond nog in mijn programma hebben!’"

Je kunt niet alleen lezen over alle spannende dingen die Joris in de televisiestudio meemaakt, maar je kunt ook de prachtige tekeningen van Fiep Westendorp bekijken. Die zijn kleurig en lekker vrolijk. Ze heeft er dan ook een heleboel prijzen voor gewonnen. Alle beroemde gasten in de televisiestudio heeft Fiep Westendorp getekend: de ballonvaarder, de clowns Augusto en Antonio, en Sinterklaas.

Ja, ook Sinterklaas is bij Joris in de televisiestudio. Maar vrolijk zijn Sinterklaas en zijn pieten niet. Het Grote Boek is namelijk kwijt. En nu kan zeker de helft van alle cadeautjes niet gebracht worden. Sinterklaas en de pieten zijn ontroostbaar. Maar dan krijgt Joris een idee! ‘Luister allemaal goed!’ roept hij. ‘Luister!’ zegt Joris in de microfoon boven hem. ‘Ga allemaal zoeken! Allemaal! Iedereen! Het Grote Boek moet ergens zijn. En wie iets weet, belt op of komt naar de studio hier. Alsjeblieft... alsjeblieft!’.

De avonturen van Joris zijn allemaal even bijzonder – dat kan bijna ook niet anders als je in een televisiestudio woont. En gelukkig lopen ze ook allemaal goed af. Mies Bouhuys schrijft verhalen die je spannend kunt voorlezen, maar die je ook heel goed zelf kunt lezen.

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.