JonglerenMarc van Velzen

Terug naar lijst
 

Jongleren

Titel: Jongleren
Auteur: Marc van Velzen
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0616 8
Illustraties:

Terug naar lijst

'Discipline, energie en focus'

Duco staat op de pier en staart naar het kolkende water: 'Wat was het verschil tussen een duwtje en een harde windstoot? Niemand zou weten dat hij het gedaan heeft.'

Het lijkt het begin van een spannend misdaadverhaal, maar Duco is geen moordenaar, hij is een doodgewone jongen van elf jaar. Wel wordt hij op school door een stelletje treiteraars RGB (Roze Gummi Beer) genoemd en is hij veel te dik. Een ander probleem is zijn supersportieve vader, die niets liever wil dan dat zijn zoon iets presteert in de sport. En die vader, die wil Duco soms wel eventjes kwijt, door hem bijvoorbeeld stiekem een duwtje van de pier af te geven….

Gert-Jan – Duco noemt hem nooit pappa – vindt zijn zoon eigenlijk maar een dik verwend kereltje. En dat laat hij merken ook. Zo slaat Gert-Jan zijn zoon knock-out bij een robbertje vechten en bestookt hij hem voortdurend met adviezen over meer sporten en minder eten. 'Discipline, energie en focus' is zijn slogan. Gert-Jan herhaalt deze drie woorden tot vervelens toe. En al wordt Duco gek van zijn vader: hij wil, zoals ieder kind, natuurlijk niets liever dan dat zijn vader trots op hem is.

Dan ziet Duco in een circus voorstelling een heel behendige jongleur, die net zo oud is als hijzelf. Duco is zwaar onder de indruk. De volgende dag al staat hij in een winkel met circusspullen en koopt een paar jongleerballetjes. En…Duco kan het. Hij heeft talent! Hij oefent en oefent, valt kilo’s af en wordt zelfs gevraagd om mee te doen met een talentenjacht. Gert-Jan zou trots op hem moeten zijn, want Duco is nu een en al discipline, energie en focus. Maar Gert-Jan is helemaal niet trots. Hij vindt het helemaal niets, dat gespeel met een paar balletjes. Leuke hobby, maar niet meer dan dat!

Nu blijkt dat Duco toch meer op zijn vader lijkt, dan hij zelf dacht. Hij is zo vastberaden om zijn talent te ontwikkelen dat hij er heel veel voor over heeft. Duco en Gert-Jan strijden een hele tijd tegen elkaar, maar als Duco Gert-Jan de vraag der vragen heeft gesteld, de ‘honderd-duizend-euro-vraag’ dan verandert er pas iets!

Je gaat bijna denken dat Marc van Velzen, die met ‘Jongleren’ zijn eerste boek schreef, net zo’n vader heeft gehad als Duco. Hij beschrijft namelijk heel overtuigend hoe het is om zo’n overheersende en fanatieke vader te hebben. Van Velzen vertelt, naast het beschrijven van ‘echte’ mensen, ook een boeiend en indringend verhaal. Nadat je het boek dichtgeslagen hebt, blijf je nadenken over je eigen ouders en over je eigen wensen en ambities. ‘Jongleren’ is dus zeker meer dan gewoon een goed geschreven verhaal.

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.