Jonas en de visjes van Kees PoonHarm de Jonge

Terug naar lijst
 

Jonas en de visjes van Kees Poon

Titel: Jonas en de visjes van Kees Poon
Auteur: Harm de Jonge
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2013
ISBN: 978 90 8967 135 6
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

De bomvolle fantasiezakjes van Jonas

“In je hoofd kun je alles”: Theo Olthuis schreef al een gedicht met die titel. Die past perfect bij wat Jonas meemaakt  in het boek ‘Jonas en de visjes van Kees Poon’. Deze aparte titel maakt meteen nieuwsgierig. Ook de kaft, getekend door Martijn van der Linden zorgt ervoor dat je dit boek meteen wil openmaken. Op de voorkant van het boek denk je een gewone straat te zien, maar allerlei vreemde zaken beloven een ongewoon avontuur.

Jonas verveelt zich dood. Zijn vader doet geen moeite om daar verandering in te brengen. Hij leest een boek. Jonas’ moeder is een paar dagen weg. Gekookt wordt er niet, Jonas moet elke dag vis halen op de markt: “Het liefst knapperig gebakken, geen saus erbij, wel kruiden, hè.” Zijn vader zegt ook nog dat Jonas niet bij elke winkel moet staan te dromen. Jonas doet precies het tegenovergestelde. Als hij zijn zonnebril opzet, ziet de wereld er compleet anders uit. Alles wat hij in zijn hoofd bedenkt, ziet hij vervolgens voor zijn neus gebeuren. Auto’s die op kevers en torren lijken, de tram die in een rups verandert…

Schrijver Harm de Jonge leeft zich lekker uit in dit boek. De bedenksels van Jonas kunnen niet gek genoeg zijn. Grappig is dat er soms wel een flintertje ‘gewone wereld’ tussendoor komt. Het lukt Jonas bijvoorbeeld niet om het meisje Rosa mooier en liever te bedenken dan dat ze al is.

Niet alleen wat Jonas zíet, verandert voor zijn ogen. Ook hoe de mensen zich gedragen en praten lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen. De bakker en de groenteman gaan met elkaar op de vuist omdat ze ruzie hebben over wat het beste is: groente of brood. De tandarts wil een gratis muziekdoosje in een kies van Jonas zetten. Zijn assistente is gemener: “Geen suikerklontjes snoepen en ook geen noga. En als je kauwgom kauwt, trekken wij voor straf al je tanden en kiezen eruit.”

Illustrator Martijn van der Linden heeft goed geluisterd naar de fantasieën van Jonas (en Harm de Jonge). In zijn tekeningen zijn ze terug te zien. De groentewinkel is opeens een rode kool geworden, en de bakker verkoopt zijn waar vanuit een grote taart. De kapperszaak heeft haren in plaats van dakpannen en de tandarts boort in een praktijk die de vorm heeft van een reuzenkies. Het zijn kleine schilderijtjes waarop van alles te zien is.

De overstromende fantasiezakjes van Jonas blijken niet alleen een medicijn tegen verveling. Met zijn zonnige, andere blik op de wereld inspireert Jonas de inwoners van de stad, die zo van hun problemen afkomen. Jonas is een held en wordt zelfs benoemd tot Ridder in de orde van Koningin Arabella!

Harm de Jonge ontving in 2014 een Vlag en Wimpel en een White Raven voor dit boek. In 2014 schrijft hij het kinderboekenweekgeschenk.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.