JoJo het slangenmeisje’Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst
 

JoJo het slangenmeisje’

Titel: JoJo het slangenmeisje’
Auteur: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Leopold, 2011
ISBN: 978 90 258 5770 7
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Lenig als een slang

Josephine Gioconda Sara Isabelita Olympia zou ze heten, maar het werd Jo, want haar ouders hadden te weinig tijd om haar hele naam op te geven in het stadhuis. Haar vader, de tentenbouwer, en haar moeder, die de tent streek, moesten snel achter het circus aan naar het volgende dorp.

En zo begon het leven van de kleine Jo. Het circusleven was druk en alles moest snel. Jo had nog zes oudere broers en eigenlijk was hun huis op wielen te klein voor nog een telg erbij, dus gebruikten ze de bestekbak als wieg. Maar kleine kinderen groeien hard, en zo verhuisde Jo van de bestekla naar een laatje van het dressoir en van daaruit naar een keukenkastje. Omdat ze zich steeds in allerlei bochten moest wringen om maar te blijven passen in die kleine ruimtes, leerde Jo hoe ze zichzelf het best op kon vouwen om lekker te kunnen slapen. En zo werd Jo ontzettend lenig.

Haar ongeduldige broers noemden hun kleine zusje JoJo en ze gebruikten haar al snel als hulpje. Ze hielp bij het opzetten van de tent (haar broers gooiden haar door de tent heen met scheerlijnen) en bij de menselijke piramide stond JoJo helemaal bovenop, als kers op de taart. Het publiek was dol op Jojo, dus kreeg ze al snel een eigen nummer. Ze kon zichzelf als een slang op allerlei manieren in de knoop leggen.

Overal vandaan kwamen mensen om JoJo te zien.
‘Het slangenmeisje’ noemde het publiek haar.
‘Meer! We willen meer!’ riepen de mensen. ‘Meer! Bis! Bis!’
JoJo boog en draaide alle kanten op.

Maar op een dag gebeurde er iets heel ergs: ze raakte zo erg in de knoop dat ze er niet meer uit kwam. JoJo’s broers zochten hulp en kwamen terug met een slangenbezweerder. Terwijl hij floot, keek hij JoJo zo diep in de ogen dat ze vanzelf uit de knoop gleed, betoverd door hem en zijn muziek. De slangenbezweerder werd ook verliefd op JoJo. En zo was er een nieuw nummer geboren, met JoJo als slang om de nek van de slangenbezweerder. Tot JoJo op een dag niet meer om zijn nek paste…

Het is prachtig hoe Annemarie van Haeringen de soepelheid van JoJo op papier heeft weten te zetten, zowel in tekst als in beeld. JoJo werkt zich in de meest onmogelijke bochten, maar alles ziet er even sierlijk en overtuigend uit. Op de kleding van het slangenmeisje zijn steeds patronen getekend, waardoor JoJo nog leniger lijkt. ‘JoJo het slangenmeisje’ is een schitterend circusprentenboek voor jong en oud. Pas wel op met het nadoen van JoJo’s slangenkunsten: er is niet altijd een slangenbezweerder in de buurt om je los te krijgen!

Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.