Joehoe! Ik wil een koeAngelique van Dam

Terug naar lijst
 

Joehoe! Ik wil een koe

Titel: Joehoe! Ik wil een koe
Auteur: Angelique van Dam
Uitgeverij: Moon, 2016
ISBN: 978 90 488 3183 8
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

De aanhouder wint

Wat staat er bij jou bovenaan je verlanglijstje? Speelgoed? Een fiets? Een iPad? Laura hoeft niet lang over deze vraag na te denken: een koe. Geen knuffelkoe. Een echte! Die kan toch prima op het balkon van hun flatje staan? Alleen denken haar ouders daar anders over…

Laura is door het dolle heen als ze naar de boerderij van haar overleden oma verhuizen. Daar hebben de buren namelijk een koe waar ze op slag verliefd op wordt. Ella noemt ze haar. Je hoeft maar naar de illustratie op de kaft te kijken en je weet hoe gek Laura en Ella op elkaar zijn. En Ella krijgt ook nog eens een kalfje: Nova. Dan weet Laura wat haar te doen staat: ze moet geld verdienen, zodat ze Nova kan kopen en kan voorkomen dat ze door een handelaar wordt gekocht.

‘Joehoe! Ik wil een koe’ is een grappig, vrolijk en origineel boek over het najagen van dromen. Laura weet precies wat ze wil en zet alles op alles om haar droom werkelijkheid te laten worden. Ze bedenkt de slimste, grappigste en gekste plannetjes om haar zin te krijgen. Ze gaat bijvoorbeeld heel veel melk drinken, in de hoop dat haar ouders een eigen melkkoe tóch handiger vinden dan al die melkpakken uit de supermarkt. En als ze geld wil verdienen om Nova te kunnen kopen, laat ze het kalfje in een pan poepen zodat ze de mest kan verkopen. Soms pakken Laura’s plannetjes goed uit en helpen ze haar een stapje verder in het bereiken van haar doel. Soms mislukken ze totaal. Maar dat maakt niet uit, want dan heeft Laura het volgende plan alweer paraat.

Het verhaal is niet alleen maar grappig. Angelique van Dam heeft het verhaal volgestopt met prachtige en goed gevonden zinnen, om te vertellen hoe Laura zich voelt. Lees maar eens:

‘Mijn ogen en de hare zitten even als magneten aan elkaar vastgeplakt.’
Ik word er wiebel van.’
‘Ik spring op en mijn hart komt bijna door mijn neusgaten naar buiten van schrik.’
‘De woorden zitten in de knoop in mijn keel.’

Door dit soort zinnen begrijp je precies hoeveel Laura van Ella en Nova houdt en hoe boos en verdrietig ze kan zijn als ze maar geen eigen koe krijgt. Ook de zwart-wit tekeningen van Kees de Boer geven Laura’s emoties en enthousiasme perfect weer. Of je koeien zelf nou leuk vindt of niet, je leeft vanzelf mee met Laura. Verder leest het boek ook nog eens heel prettig, door de korte hoofdstukjes. En het is leerzaam, want er zitten leuke weetjes over koeien in verstopt.

‘De aanhouder wint’, zeggen ze weleens. Daarmee bedoelen ze dat je uiteindelijk je zin wel krijgt, als je maar lang genoeg volhoudt. Geldt dat ook voor Laura?

Karine.

Leestip: Ben je gek op dieren? Dan ben je aan het goede adres bij Janneke Schotveld. Lees bijvoorbeeld Zsa Zsa of de serie over Superjuffie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.