Joe & ikMireille Geus

Terug naar lijst
 

Joe & ik

Titel: Joe & ik
Auteur: Mireille Geus
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0626 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Rail away

‘Je moeder en ik werden verliefd, we kregen jou, we waren heel blij. Nadat jij geboren was werd je moeder gek in haar kop.’

Dit is Joe’s antwoord als Woelie hem vraagt te vertellen hoe zijn vader en moeder elkaar ontmoet hebben. Woelies moeder is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Van haar krijgt hij met kerst een dvd-box van de serie Rail Away cadeau. Dat is ook waarop de voorkant van ‘Joe & ik’ gebaseerd is. Als Woelie besluit niet meer naar school te gaan, brengt hij zijn tijd vooral door met het gluren naar de mooie overbuurvrouw, en kijken naar de Rail Away-dvd’s.

Woelies vader Joe heeft een winkel met telefoonaccessoires, en hij verdient bij met het organiseren van illegale pokeravonden. Hij is ziek. Ernstig ziek. Woelie ontdekt dat pas als een vriend van zijn vader hem dat weinig subtiel vertelt:

‘Die…’ Hij knikte naar m’n vader, ‘…verrekt al maanden van de buikpijn.’

Joe gaat nogal eigenzinnig met zijn ziekte om. Hij snoert de arts de mond als die hem wil vertellen waar hij aan lijdt en hij weigert in het ziekenhuis te blijven. In plaats daarvan kiest hij ervoor met zijn zoon op reis te gaan nu het nog kan. Hij wil steden bezoeken met Woelie, net als op de dvd’s. Dat is een hele stap voor Woelie, die angst heeft voor situaties buiten de deur. Maar ze gaan!

Alle 29 hoofdstukken uit ‘Joe & ik’ beginnen met fragmenten uit Woelies opschrijfboek, waarin hij schrijft over de laatste periode van zijn vaders leven. Die fragmenten gaan er steeds over dat Woelie het verhaal opnieuw wil beginnen:

Ik moet eerlijk zijn. Het is pure noodzaak om steeds opnieuw te beginnen. Door dat te doen leg ik niets vast. Alles kan nog. Ik mag nog alle kanten op met wat ik opschrijf. Ik kan het boekje straks gewoon in een vuilnisbak achterlaten. Of verbranden. Of stoppen.

Deze herhaling geeft het boek iets rommeligs en had prima weggelaten kunnen worden. Zonder de teksten uit Woelies opschrijfboek blijft er een prachtig gevoelig verhaal over. Wel geven die fragmenten goed weer hoe hij het ziekteproces beleeft. Hij vindt het moeilijk om te vertellen over zijn vader en over zijn naderende dood.

Mireille Geus heeft een prettig leesbare schrijfstijl. Het boek heeft een behoorlijk heftig onderwerp. De ziekte van een ouder, terwijl de andere ouder in een inrichting woont, beïnvloedt het leven van het kind misschien wel meer dan het aankan. Ondanks dat wordt ‘Joe & ik’ niet zwaar. Mireille Geus schrijft mooi en grappig, en laat je de emoties goed meebeleven. Ze heeft al meerdere kinderboeken geschreven, maar ‘Joe & ik’ is haar eerste boek voor young adults. Hopelijk schrijft ze er nog meer!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.