Job en KeetjeLizette de Koning

Terug naar lijst
 

Job en Keetje

Titel: Job en Keetje
Auteur: Lizette de Koning
Uitgeverij: Ploegsma, 2017
ISBN: 9789021676654
Illustraties: Jeska Verstegen

Terug naar lijst

Dolle (voorlees)pret

Keetje (4) krijgt nieuwe buren. Ze ziet een prachtige roze step op straat staan. Hiep hoi, een buurmeisje! Maar nee: de kleine eigenaar van de step blijkt een jongetje. Job.

Job en Keetje worden snel vriendjes. Dit vrolijke kleuterduo maakt in deze superleuke voorleesbundel van Lizette de Koning van alles mee. De bundel is lekker dik, er staan ruim vijftig verhaaltjes in, dus hij gaat lang mee! Bovendien is de bundel handig opgedeeld in de vier seizoenen: zo lees je over pasgeboren geitjes op de kinderboerderij, madeliefjes en paaseitjes in de lente en gaan Job en Keetje naar het strand en met vakantie in de zomer. In de herfst zoeken ze kastanjes en in de winter komt de Sint en vieren ze Kerstmis.

Alle verhaaltjes zijn stuk voor stuk speels, fantasierijk en grappig. Een van de geinigste verhalen is het verhaal over de zeester, waarin Keetje van Job als cadeau een echte zeester heeft gekregen. Daar is haar mama niet zo blij mee, want die zeester hoort natuurlijk in de zee en niet onder Keetjes bed in een emmer. Samen brengen ze de zeester – Flappie – terug naar het strand. Maar als mama en Keetje weer thuis zijn…

‘Voorzichtig!’ waarschuwt Keetje.
‘Waarom?’
Keetje wijst naar de emmer. ‘Anders laat je Karel schrikken.’
‘Karel?’ vraagt haar moeder verbaasd.
‘Mijn cadeautje,’ zegt Keetje. ‘Voor Job.’ Ze houdt de emmer onder mama’s neus. Over de bodem schuift een roze krab.


De kleuterlogica van Job en Keetje zorgt dus voor heel wat grappige momenten en is heel herkenbaar. Als Job moet oppassen op de goudvis van zijn neefje, en Keetje boontjes moet doppen voor haar moeder, is het vast een goed idee als de goudvis in de badkuip de boontjes zwemles geeft. En die kleine bolletjes onder de bank zijn écht geen muizenkeutels, maar kabouterdropjes. Het zwart-witte dier dat Job en Keetje tijdens een strandwandeling zielig en ziek zien liggen in het zand, móét wel – wow! – een pinguïn zijn. Helaas moet de broeder van de dierenambulance hen vertellen dat het ‘gewoon’ een meerkoet is. Dus dopen Job en Keetje het dier tot een pingkoet. Kan net zo goed toch?

Job en Keetje zijn eigenlijk een beetje de Jip en Janneke van nu. Ze zijn net zo leuk, lief en gezellig. ‘Job en Keetje’ leent zich dus geweldig om fijn voor te lezen in de kleuterklas, op het kinderdagverblijf of natuurlijk gewoon lekker thuis. De tekeningen van Jeska Verstegen passen perfect bij de verhaaltjes: eigenlijk had niemand anders ze zo leuk kunnen maken als zij. Ze tekent met potlood mooie pastelkleurige plaatjes die zowel kinderen als volwassenen zullen aanspreken.

Haast je dus maar snel naar de boekwinkel om ‘Job en Keetje’ te halen. Vlug!

Lizan.

Leestip: Wist je dat Jeska Verstegen naast fantastisch tekenen ook zelf goed kan schrijven? Nee? Dan kun je behalve ‘Job en Keetje’ in de boekwinkel of bibliotheek ook haar eigen voorleesbundel over kleuter ‘Bofferdje’ meteen meenemen!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.