Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoeMarly van Otterloo

Terug naar lijst
 

Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoe

Titel: Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoe
Auteur: Marly van Otterloo
Uitgeverij: Lannoo, 2005
ISBN: 978 90 856 8071 0
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Een ontsnapte boef en een lieve hond

Stel, je woont tegenover een gevangenis. Op een woensdagmiddag kom je thuis. Je ouders zijn er nog niet. Nietsvermoedend loop je naar je kamer. Je doet de deur open en je schrikt je een ongeluk! Er zit een ontsnapte boef op je bed! En hij heeft het op jou gemunt!

Dat overkomt Job in ‘Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoe.’ Sinds een jaar woont hij met zijn ouders tegenover een gevangenis. Job vindt het eigenlijk maar saai. Totdat hij ineens in zijn kamer, oog in oog staat met een ontsnapte gevangene. Hij heet Kees en blijkt een hele aardige boef te zijn. Maar hij heeft wel een bijzondere opdracht voor Job. Bommel, de hond van Kees, zit in het asiel en wil niet meer eten en drinken. Omdat Kees bang is dat Bommel doodgaat, wil Kees dat Job hem uit het asiel haalt en verzorgt totdat Kees weer vrij is. Tja, zo`n verzoek van een boef, die een kop groter is dan je vader en ook nog eens enorme handen en voeten heeft, kun je niet weigeren.

Dit alles klinkt al onwaarschijnlijk, maar het wordt nog veel gekker. Job beleeft de gekste avonturen met Bommel. Zo belanden ze in een sloot en komen ze terecht op een heuse hondenshow. Op vakantie in Spanje beleven ze de gekste dingen. Job vindt Bommel steeds liever en wil helemaal niet dat Bommel teruggaat naar Kees. Maar Kees` vrijlating komt steeds dichterbij en hij kan niet wachten om weer naar huis te gaan, samen met Bommel…

Het verhaal van Job is een opeenstapeling van gekke en rare gebeurtenissen. Ook de personages zijn allemaal een beetje raar. Dat maakt het boek erg grappig. Doordat Marly van Otterloo Jobs avonturen erg grappig en echt beschrijft, zit je helemaal in het verhaal en leef je mee met Job, ook al lijken zijn avonturen soms wat onwaarschijnlijk. Je leest het verhaal door de ogen van Job en hij reageert heel nuchter op alles wat hem overkomt. Hij bedenkt weliswaar allerlei wilde plannen om Bommel bij zich te houden, maar hij ziet ook dat Kees veel van Bommel houdt en hem mist.

De grappige tekeningen van Mies van Hout passen goed bij het verhaal. Ze heeft niet alleen de voorkant geïllustreerd, maar de tekeningen staan ook door het verhaal heen. Zo is het niet alleen een leesboek, maar ook een beetje een kijkboek. De letters in het boek zijn iets groter, zodat het erg prettig leest. Dit alles maakt van ‘Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoe’ een lekker leesbaar en grappig verhaal. En dit is niet het laatste avontuur van Job, want er komen nog meer delen aan!

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.