Jippie! Een humeurig sprookjeSanne Rooseboom

Terug naar lijst
 

Jippie! Een humeurig sprookje

Titel: Jippie! Een humeurig sprookje
Auteur: Sanne Rooseboom
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2016
ISBN: 978 90 00 34836 7
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een heerrrrlijk sprookje

Je zal het maar zijn: prinses. En dan ook nog in een land waar iedereen altijd vrolijk is! Voor prinses Super uit het land Jippie is het de normaalste zaak van de wereld. Haar lakei Rolf, bijvoorbeeld, is altijd aan het zingen. En voor graaf JORIS!! is iedere dag ‘de beste dag ooit’. De inwoners van Jippie zijn zó gelukkig, dat je al vrolijk wordt als je over hen leest. Dat komt ook omdat de schrijfster allemaal ‘blije’ woorden gebruikt in het boek. Kijk maar:

Prachtig
Vrolijk
Glimlach
Enthousiast
Blij
Heerlijk
Springerig
Fantastisch

Er is alleen één probleem in het koninklijke leventje van prinses Super: ze is wel eens chagrijnig. ’s Ochtends, bijvoorbeeld, of als het regent. Ze weigert dus om te trouwen met iemand die altijd maar vrolijk is. Daarom gaat ze in buurland Grom op zoek naar een jongen die ook wel eens een ochtendhumeur heeft.

Het boek over prinses Super heet ‘Jippie! Een humeurig sprookje’ en is geschreven door Sanne Rooseboom. In dit verhaal vind je alles waar je aan denkt bij het woord ‘sprookje’: een prinses, een koning en een koningin, een lakei, en natuurlijk een kasteel met heel veel slaapkamers en een eetzaal. Anders dan in de traditionele verhalen, zoals Doornroosje en Assepoester, gaat in dit moderne sprookje de prinses op zoek naar een prins in plaats van andersom.

Prinses Super vertrekt daarom samen met lakei Rolf naar buurland Grom. In dit land is iedereen altijd boos. De inwoners mopperen de hele dag en houden niet van zingen, dansen en lachen. Er staat daarom een grote muur tussen Jippie en Grom. Daarmee bedoelt de schrijfster van het boek dat de mensen uit die twee landen geen vrienden van elkaar zijn. Het is dan ook best bijzonder dat prinses Super van Jippie naar Grom reist.

Onderweg komt zij door verschillende dorpjes, eerst in Jippie en dan in Grom. De schrijfster heeft deze plaatsen namen gegeven die passen bij een vrolijk of juist humeurig land, zoals het dorp Ellende in Grom en het Dorp van Feest in Jippie. Dat is knap gedaan. Maar het boek is niet alleen leuk vanwege de tekst! De illustraties van Annet Schaap zijn ook bijzonder. Het zijn prachtige pentekeningen in zwart-wit, waar je vaak om moet lachen. Zoals de tekening waarop de arm van graaf JORIS!! geknakt is. Het plaatje is helemaal niet eng, maar juist grappig. Tot slot is het verhaal over prinses Super ook nog een beetje spannend, want je wilt als lezer heel graag weten of ze iemand vindt waar ze mee kan trouwen. Wat denk jij?

Sabine.

Leestip: Wil je nog meer moderne sprookjes lezen, bijvoorbeeld over een prinses die op internet surft? Lees dan ook ‘Roodkapje was een toffe meid’ van Marjet Huiberts.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.