Jij en ik en mijn rode fietsJujja Wieslander

Terug naar lijst
 

Jij en ik en mijn rode fiets

Titel: Jij en ik en mijn rode fiets
Auteur: Jujja Wieslander
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 1130 8
Illustraties: Marit Törnqvist

Terug naar lijst

Blij blij blij met deze mooie fiets

Alle kinderen in Zweden kennen de kinderliedjes van Jujja Wieslander. Zij is daar net zo bekend als Annie M.G. Schmidt bij ons is. Een aantal van haar liedjes is door Hans en Monique Hagen bewerkt voor het boek 'Jij en ik en mijn rode fiets'.
Je kunt merken dat Wieslander goed naar kinderen en hun gevoelens heeft gekeken toen ze de gedichtjes schreef. Ze gaan over dingen die alle kinderen weleens meemaken of doen. Bijvoorbeeld zogenaamde cadeautjes inpakken voor mensen die ze lief vinden:

kijk eens papa
kijk eens hier
wat zit er in dit papier

Het jongetje uit dit gedicht heeft zijn beer ingepakt. Maar hij gaat zijn lievelingsknuffel natuurlijk niet écht weggeven, het is alleen om te spelen:

het was bruintje
mijn beer in een papier
ik had hem voor je verstopt

Ook in het winkeltje waarin 'niks naks noks' verkocht wordt doen de kinderen alleen maar alsof. Het is geen echte winkel: 'we nemen je hier lekker bij de neus'.
Soms is het spelen minder leuk. Dan kun je het maar niet eens worden over wat je gaat spelen, en waar. Of je bent heel druk bezig geweest met het maken van een hut en als die klaar is, weet je niet zo goed wat je daar verder in kunt doen. Dan zit je je er maar in te vervelen. Ook daar zijn gedichtjes over en Marit Törnqvist laat in haar illustraties goed zien hoe je je dan kan voelen.

Op bijna alle prenten van Marit Törnqvist zijn een meisje en een jongen te zien. Soms alleen, soms samen, soms met hun ouders. Er komen in de tekeningen meer knuffels voor dan volwassenen. Misschien maken al die knuffels de sfeer wel zo fijn en warm!

jij en ik
en mijn rode fiets
ik en jij
blij blij blij
met mijn mooie fiets

De illustratie bij dit gedicht is vrolijk, maar niet op een overdreven manier. Het zit vooral in de kleuren die Törnqvist gebruikt heeft. De zon is nog niet zo heel lang op, maar je ziet dat het mooi weer gaat worden die dag. De meerennende vader ondersteunt het meisje, maar het is duidelijk dat ze echt zelf fietst. Ze heeft een paar mooie bloemetjes op haar bagagedrager. Daaraan kan je wel zien dat de vader en het meisje alle tijd nemen samen. Als ze even pauze houden zijn ze ook met vrolijke en gezellige dingen bezig.

Het zijn vooral de illustraties die dit boek zo mooi maken. Ook Marit Törnqvist laat zien dat ze goed naar kinderen heeft gekeken. De kinderen gaan helemaal op in hun bezigheden en als lezer dans, zoek, fiets, val, kijk je met hen mee.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.