Jee Jee JeeRiet Wille

Terug naar lijst
 

Jee Jee Jee

Titel: Jee Jee Jee
Auteur: Riet Wille
Uitgeverij: Lannoo, 2010
ISBN: 978 90 209 8193 3
Illustraties: Merel Eyckerman

Terug naar lijst

Van je broers moet je het hebben

O jee, wat zou er voor ergs gebeurd zijn? Dat kun je je afvragen als je de titel van het boek van Riet Wille leest. Maar je kunt ook denken dat er iets te vieren is. ‘Jee Jee Jee’, zo heet het boek. En het staat voor de namen van drie broers: Jannes, Jef en Joost. Het is een drieling, dus je zou denken dat ze op elkaar lijken. Toch is dat maar gedeeltelijk zo. Elke ‘Jee’ heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Hun vader heeft een verhuisbedrijf en vraagt zich af welke zoon zijn zaak het beste over kan nemen.

Het boek vertelt hoe de drie jongens geboren worden en opgroeien in het knusse, maar arme gezin van de familie Stoop. Riet Wille schrijft hoe papa Jakob zijn best doet om de jongens een leuke tijd te bezorgen:

Jakob timmerde aan de oude verhuiskar. Hij bevestigde drie zitjes op een rij en riempjes om de jongens veilig vast te binden. De trotse vader nam hen mee uit naar het bos, de bakker, de vijver… Het leukst vonden ze de kinderboerderij. Daar mochten ze een pony aaien en de kippen en geitjes eten geven.

Als de jongens ouder worden, lijken ze van de buitenkant nog steeds op elkaar. Maar je ziet ook verschillen:

Jannes droeg een bril en had vaak een snottebel. Jef vond nog steeds alles lekker, hij was de molligste van de drie. Joost was lang en mager. Hij had nog steeds moeite met stilzitten. Je bleef zien dat het een drieling was, op een klassenfoto kon je ze zo vinden.

Niet alleen de jongens worden ouder, papa Jakob ook. Hij gaat minder werken. Jakob denkt niet dat een van zijn zoons zijn verhuisbedrijf over zal nemen. Ze hebben alle drie hun eigen talenten. Jannes studeerde houtbewerking, Jef voor kok en Joost werd automonteur. Toch neemt hij ze een voor een mee voor een klus, om te kijken wie het meest geschikt is om verhuizer te worden. Wie zou dat zijn?

‘Jee Jee Jee’ is een boek dat in eenvoudige taal geschreven is. Dat is fijn als je wél van lezen houdt, maar niet zo van boeken met moeilijke woorden en zinnen. Het boek is niet dik. Bovendien kun je ook kijken naar de kleurrijke en afwisselende tekeningen van Merel Eyckerman, die soms klein zijn en soms over een hele bladzijde verspreid staan.

‘Jee Jee Jee’ lijkt soms een beetje op een sprookje. Daarin is het ook vaak zo dat door samen te werken een probleem opgelost wordt. Juist door dát te combineren wat je zelf niet hebt, maar een ander wel, krijg je iets voor elkaar. Het maakt van ‘Jee Jee Jee’ een aardig verhaal, met een ‘eind goed, al goed’, zoals dat hoort bij sprookjes.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.