Je beste vriendin AnneJacqueline van Maarsen

Terug naar lijst
 

Je beste vriendin Anne

Titel: Je beste vriendin Anne
Auteur: Jacqueline van Maarsen
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 477 0388 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Een verhaal over gewone kinderen


Over de oorlog zijn al vele boeken geschreven. Sommige boeken zijn wereldberoemd, zoals ‘Het Achterhuis’, van Anne Frank. In de oorlog moest het Joodse meisje met haar familie onderduiken. Daarover hield ze een dagboek bij. Dat werd na de oorlog gepubliceerd. Miljoenen mensen hebben het boek al gelezen. Misschien ben jij daar eentje van?

Als je Annes dagboek leest, weet je wat ze dacht en voelde. Je leest hoe het was om je schuil te houden voor de Duitsers. Hoe moeilijk het was om overdag muisstil te zijn en met andere mensen in een kleine ruimte samen te leven.

Maar wat gebeurde er ondertussen daar buiten? Hoe beleefden andere kinderen, en vooral Joodse kinderen, de oorlog? Wat vonden klasgenootjes van Anne? Was ze echt zo grappig en slim als in haar dagboek? Was ze leuk om als vriendin te hebben? Of net niet?
Jacqueline van Maarsen kan je dat haarfijn vertellen. Ze was Annes beste vriendin.

Jacqueline vertelt hoe ze opgroeit in Amsterdam. Haar leven is vrolijk en zorgeloos. Dan breekt de oorlog uit. Jacqueline heeft een Joodse vader en dus moet ze een ster dragen en naar een andere school. Daar ontmoet ze Anne. Er ontstaat een hechte vriendschap, ook al zijn ze erg verschillend. Ze maken samen huiswerk, spelen Monopoly en hebben veel plezier. In de zomer van 1942 verdwijnt Anne plotseling. Iedereen denkt dat ze met haar familie naar Zwitserland gevlucht is. Joden krijgen het immers alsmaar moeilijker. Ze mogen haast niks meer. Hele families worden opgepakt en weggestuurd.
De moeder van Jacqueline is erg ongerust. Ze zorgt ervoor dat haar gezin niet langer als Joden geregistreerd staan. Jacqueline kan nu weer naar een gewone school. Maar ze mist Anne. Vaak denkt ze aan haar.
Pas na de oorlog ontdekt Jacqueline wat er met haar vriendin is gebeurd. Annes vader laat haar twee afscheidsbrieven lezen. Anne schrijft: ‘Ik hoop dat we, tot we elkaar terug zien, altijd beste vriendinnen blijven’. Ze ondertekent de eerste brief met ‘Je beste vriendin Anne’. Dat is meteen ook de titel van Jacquelines boek.

‘Je beste vriendin Anne’ is een heel bijzonder boek. Je ziet en voelt wat oorlog is en wat het betekent om een zondebok te zijn. Geen saaie beschrijvingen, maar een indringend verhaal van iemand die het zelf als kind heeft meegemaakt. Het is heel sterk hoe Jacqueline haar verhaal vertelt zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Je kijkt door haar ogen naar wat er gebeurt en je beseft dat dit jou ook zou kunnen overkomen. Immers, dit is een verhaal over heel gewone kinderen. Net als Anne Frank, die van filmsterrren hield en graag schrijfster wou worden. Iemand met een droom voor later. Iemand net als jij.


Gerda De Preter.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.