Jasper wil jarig zijnVincent Cuvellier

Terug naar lijst
 

Jasper wil jarig zijn

Titel: Jasper wil jarig zijn
Auteur: Vincent Cuvellier
Uitgeverij: Uitgeverij C. de Vries-Brouwers, 2014
ISBN: 978 90 5927 621 5
Illustraties: Ronan Badel

Terug naar lijst

Jasper weet het beter

‘Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!’

Ken je deze regels? Ze komen uit het gedicht ‘Lekker stout’ van Annie M.G. Schmidt. Jasper, het jongetje in de boeken van schrijver Vincent Cuvellier en tekenaar Ronan Badel, is ook vaak stout. Of in ieder geval lekker eigenwijs.

In ‘Jasper wil een vleermuis’ wil Jasper heel graag een vleermuis als huisdier. ‘Dat heeft Jasper bedacht. Zo is het, en niet anders.’ Een stem (van zijn moeder of vader?) laat hem weten dat zoiets helemaal niet kan. Jasper bedenkt allerlei manieren waardoor het wel mogelijk is. Steeds komt de stem weer terug en legt een nieuw probleem voor. Jasper reageert eerst boos op de stem, maar daarna geeft hij het op. Hij heeft eigenlijk een veel beter idee…!

In ‘Jasper wil jarig zijn’ wil Jasper een verjaardagsfeestje. Ook hier is er die stem die Jasper vertelt dat hij pas over een half jaar jarig is. ‘Nou en? Nou en? Wat maakt dat uit? Je hoeft alleen maar de datum te veranderen!’ En ook op de vraag welke kinderen hij wil uitnodigen, reageert Jasper heel boos: ‘Nee nee nee, helemaal niet! Allemaal stomme kinderen die in zijn kamer met zijn speelgoed gaan spelen zeker.’

Wanneer Jasper op een keer ontdekt dat hij ’s avonds witlof moet eten, wil hij onzichtbaar worden. ‘Zo is het, en niet anders. Niemand kan hem zien.’ Als je al van het toetje wil snoepen vóór het eten, is het ook handig om onzichtbaar te zijn. Nu wordt duidelijk van wie de stem is: ‘Hoe doet mama dat toch? Ze ziet altijd alles!’ In ‘Jasper is onzichtbaar’ weet Jasper daarna ineens wat hij moet doen om echt onzichtbaar te worden.

De tekenaar laat in alle drie de boeken een boze stripachtige figuur zien. Jasper staat of met zijn benen wijd en een arm omhoog, of met zijn armen over elkaar. En steeds kijkt hij je met een donkere blik aan. De sobere zwart-witte lijntekeningen laten weinig van de omgeving zien: niet meer dan een bank, een stukje slaapkamer of een aanrecht. Toch is dat genoeg om de situatie duidelijk te maken. Elke tekening heeft een klein onderdeel in kleur: vaak is dat de kleding van Jasper (per deel een ander kleurtje), soms is het een schaaltje, een krukje of zijn het plantenblaadjes.

De tekeningen zijn ook erg grappig en versterken de tekst daardoor enorm. Jasper achter een papier met een zelfgeschreven felicitatie (vol spelfouten), zwaaiend met zijn pyjamajasje. Jasper ondersteboven hangend naast een vleermuis in een woonkamergrot. Of Julie, zijn vriendinnetje, die met een groen gezicht op de bank zit naast een zogenaamd onzichtbare Jasper.

Drie verhalen over de eigenwijze Jasper, drie keer pret.

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.