Jan Toorop - het lied van de tijdKitty Crowther

Terug naar lijst
 

Jan Toorop - het lied van de tijd

Titel: Jan Toorop - het lied van de tijd
Auteur: Kitty Crowther
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6951 9
Illustraties: Kitty Crowther

Terug naar lijst

Kunstenaar in zicht!

Sommige verhalen laten zich in woorden vertellen. Aan andere worden prenten toegevoegd zodat je het verhaal nóg meer tot leven ziet komen op de pagina’s. En dan zijn er nog verhalen die je grotendeels moet zien te ontcijferen aan de hand van de illustraties. Het prentenboek 'Jan Toorop - het lied van de tijd' is er zo eentje. Dus zit jouw hoofd vol fantasie en heb je graag de vrijheid om helemaal zelf betekenis te geven aan een verhaal? Zoek dan niet verder, want dit is jouw boek.

Kleurrijk en bijzonder, dat zijn de prenten van Kitty Crowther in 'Jan Toorop - het lied van de tijd'. Kitty heeft de illustraties gebaseerd op de schilderijen van Jan Toorop (1858-1928). Jan Toorop is geboren aan de andere kant van de wereld in Nederlands-Indië. Op zijn elfde verhuisde hij naar Nederland. Hier leerde hij van alles en nog wat over kunst en daar liet hij zich door inspireren. Een eeuw later hangen zijn schilderijen in musea over de hele wereld. Jan Toorop is dus echt een heel bekende schilder. En het leuke aan zijn werk is dat hij schilderijen maakte in allemaal verschillende stijlen. In 'Jan Toorop - het lied van de tijd' zie je die schilderijen terugkomen. Kitty Crowther wist van zijn schilderijen een verhaal te maken en voegde er iets van haar eigen stijl aan toe. Een beetje van Jan en een beetje van Kitty, maken dit boek tot een prachtige ontdekkingstocht. Die tocht begint voor hoofdpersoon Jan op een eiland naast Sumatra, aan de rand van de jungle:

'De bioscoop bestond nog niet. Maar wel een prachtig schaduwspel, waarin de vormen van wajangpoppen oeroude mysterieuze verhalen vertelden. Over goden, koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, en gevechten die nooit leken te eindigen.'

Jan wordt naar Nederland gestuurd, de vormen, lijnen en verhalen uit Indië neemt hij met zich mee. Zo ook de twee prinsessen op wie hij verliefd was. Die twee prinsessen lijken wel een beetje op de twee engelen uit een van zijn schilderijen… Ze blijven hem in Nederland beschermen. De haren van de prinsessen kronkelen eindeloos lang over de pagina’s. Net als de vloeiende dikke lijnen in alle kleuren van de regenboog, die het eiland omsingelen en de beweging van de golven weergeven. De prenten op het eiland laten de kleuren van de jungle zien. Groen, bloemrijk en met veel kleur. Eenmaal in Nederland worden de rivieren ook met potloodstrepen getekend, maar de kleuren worden stemmiger en donker, om aan het einde van het verhaal weer licht en vrolijk te worden. Zo zie je het verhaal van Jan Toorop door de tijd heen: zijn kunstwerken vertellen het verhaal. 'Een tekening is als een horizon, of een gezicht: er ligt altijd iets achter.' Maar hoe moet je die tekeningen nou lezen? Daar is niet één antwoord op te geven. En zo werkt dat met echte kunst.

Kim.

Leestip: Vond je deze illustraties mooi en deins je niet terug voor een boek over de dood? Lees dan ook eens 'Kleine dood en het meisje' van Kitty Crowther

'Jan Toorop - het lied van de tijd' werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.