Jan PolitiemanRuth Wielockx

Terug naar lijst
 

Jan Politieman

Titel: Jan Politieman
Auteur: Ruth Wielockx
Uitgeverij: Clavis, 2016
ISBN: 978 90 448 2608 1
Illustraties: Ruth Wielockx

Terug naar lijst

Raadselachtige brief

Ben jij wel eens benieuwd naar het spannende werk van een politieagent? Een politieagent mag met een motor scheuren of met een speurhond op pad.

Jan Politieman heeft vandaag een belangrijke taak. De hoofdcommissaris heeft hem gevraagd een brief te posten. Daarop staat ‘Topgeheim’. De brief stopt hij veilig in zijn zak. Maar net op dat moment wordt zijn politiepet gestolen: ‘Jan twijfelt geen moment. Hij springt op een politiemotor en rijdt er razendsnel vandoor. Hij zal die dief wel pakken!’.

Jan Politieman probeert op allerlei manieren om de dief te vinden. Samen met speurhond Snuffel gaat hij op pad. De politiehond ruikt een spoor, maar dat spoor komt uit bij de winkel van bakker Bertje. De bakker heeft geen dief gezien. Dan neemt hij Snuffel mee op patrouille. Ze stoppen bij een hoedenzaak. Jan doet er een huiszoeking, maar zijn politiepet is niet te vinden. Jan Politieman gaat undercover en probeert met een politiehelikopter de dief te vinden. Dat lukt hem niet …

Teleurgesteld keert Jan terug naar het politiebureau. Dit heeft hij nog nooit meegemaakt! Hij heeft alles geprobeerd, maar hij heeft zijn pet niet teruggevonden. Hij vraagt zich af of hij nog wel een goede politieman is. Na een lange dag gaat zijn beeper. Dat betekent weer een dringende zaak. Hij komt het politiebureau binnen en tot zijn verbazing ligt zijn politiepet op het bureau van de hoofdcommissaris. Hoe kan dat nou? En die geheime brief, wat heeft die te betekenen? Als je wilt weten hoe dit mysterie afloopt, moet je ‘Jan Politieman’ zelf maar lezen!

In de tekst van Ruth Wielockx komen veel woorden voor die met het werk van een politieagent te maken hebben: ‘achtervolging’, ‘ondervraging’, ‘een patrouille’, ‘een huiszoeking’, en een ‘politiehelikopter’. Deze woorden leren je veel over het werk van een agent. Sommige woorden staan dikgedrukt of hebben een ander lettertype. Bijvoorbeeld ‘Snuffel’ de hond heeft een bijzondere letter. Als je die ziet weet je dat het over de speurhond gaat.

De tekeningen van Ruth Wielockx zijn met de computer gemaakt en daardoor mooi strak. Er zijn heldere kleuren gebruikt, maar vooral veel donkerblauw, de kleur van de politie. In de tekeningen zitten heel veel grapjes verstopt. Zo is het niet toevallig dat Jan politieman bij een bakker en een hoedenwinkel komt zoeken naar zijn politiepet. Kijk maar eens goed naar de tekening, dan zie je dat er in deze winkels politieagenten verstopt zitten! Ook voordat Jan op zoek gaat naar zijn pet zie je een agent in zijn vuistje lachen. Zo weet je al dat er iets bijzonders aan de hand is.

‘Jan Politieman’ is een avontuurlijk en stoer speurboek, leerzaam, maar vooral erg leuk en grappig!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Agent en boef’ van Tjibbe Veldkamp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.