James Blond in actie!Fred Diks

Terug naar lijst
 

James Blond in actie!

Titel: James Blond in actie!
Auteur: Fred Diks
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 97890 20 673913
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Gestolen appels en stoere auto’s

Lijkt het je leuk om bij een detective bureau te werken? Kim en James gaan deze uitdaging aan.

‘James Blond in actie!’ gaat over broer en zus James en Kim. Hun hobby is free runnen: op gebouwen klimmen en tegen muren aan lopen. Een stoere hobby dus. Wanneer ze op het dak van een winkel staan, zien ze dat er een dief de drogisterij uitloopt. James en Kim gaan erachter aan! Via daken en gevaarlijke sprongen halen ze de vrouw in. Maar zij is zwanger en heeft een hele dikke buik. Ze denkt zelfs dat de baby meteen geboren zal worden. Zij kan toch geen spullen gestolen hebben?

James en Kim vinden spannende problemen oplossen leuk en ze besluiten een detectivebureau te beginnen: Blond en Slim. Ze maken reclame en hebben binnen de kortste keren hun eerste opdracht. Bij mevrouw Peer worden appels gestolen. Welke dief heeft dat op zijn geweten? Het detective-duo Blond en Slim gaat op onderzoek uit. Ze maken foto’s van de boom, de tuin en het hek dat ernaar toe leidt. Dan zien ze een gave auto staan. Daar wil James voor de grap wel mee op de foto: ‘Net op dat moment komt er met gierende banden een andere auto de bocht om scheuren. James en Kim schrikken zich dood en rennen snel naar de andere kant van de steeg… Wat een mafkezen, we hadden wel dood kunnen zijn. Een adrenalinestoot schiet door zijn lijf.’

De moeder van James en Kim is actrice en speelt in een bekende soap. Samen met opa, die rechercheur is, bekijken ze de nieuwste aflevering van de soap. Opa ontdekt iets in de televisieserie waar de kinderen wel iets mee kunnen. Ondertussen is er een vrijmarkt in het dorp. James en Kim gaan daar heen. Misschien worden daar de gestolen appels verkocht. Zouden ze de dief kunnen vinden?

De tekst van Fred Diks is vlot geschreven en grappig. Er staan grapjes in zoals de Paul van Loonsteeg, dat is een steegje waar het een beetje griezelig is. Let maar eens op andere namen in het verhaal, die zijn meestal ook grappig. Het knappe van dit boek is dat het je laat nadenken over wat goed en slecht is. Is stelen altijd slecht? Dat mag je na het lezen zelf bedenken. De tekst bevat woorden die goed passen bij het taalgebruik van kinderen. Verder zijn de personages vriendelijk en gaan ze aardig met elkaar om. Mark Janssen heeft in zwart-wit stoere en vlotte tekeningen bij het verhaal gemaakt.

Dus wil je een spannend en leuk boek lezen dat je laat denken over wat goed en slecht is, dan moet je ‘James Blond in actie!’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De stemmenslurper’ van Lisa Boeren

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.