Jack in het regenwoudMarcus Pfister

Terug naar lijst
 

Jack in het regenwoud

Titel: Jack in het regenwoud
Auteur: Marcus Pfister
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2013
ISBN: 978 90 511 6137 3
Illustraties: Marcus Pfister

Terug naar lijst

Het is maar een droom… toch?!

Jack woont in de grote stad. En in grote steden kan het druk zijn. Dus is het niet zo gek dat Jack in de file staat. Alle auto’s staan bumper aan bumper en tergend langzaam kruipen de voertuigen vooruit. Voor Jack staat een bus, met achterop een mooie grote reclameposter: ‘Come to Brazil’ (Kom naar Brazilië) staat erop. En deze kleurrijke poster, vol met tropische vogels en bloemen, zorgt ervoor dat Jack even helemaal wegdroomt…

Hij neemt de eerste de beste afslag en zoeft over een lange brug de stad uit. Ineens houdt de weg op. Recht boven een diep ravijn! […] Jack kan niet meer remmen en stort naar beneden.

Oh nee! Wat nu?

Het is maar goed dat Jack een vliegende gele taxi is!
Hij spreidt snel zijn vleugeldeuren en vliegt rustig door, steeds verder, tot hij ten slotte aankomt in een gebied dat hem wel erg bekend voorkomt.
Plotseling vliegt hij niet langer alleen, maar krijgt hij gezelschap van drie felgekleurde papegaaien. Samen landen ze op een kleine open plek in de jungle. En al snel maakt Jack kennis met nog meer jungle bewoners. Hij speelt een potje kokosnoot-bal met een groepje brulapen en ontmoet een kameleon die kan veranderen in een minitaxi!

Maar aan al dat leuke spelen komt opeens een eind als Jack een hoop lawaai hoort tussen de bomen. Er komt een grote gele shovel aangereden! En daarachter volgen nog meer machines.

Nieuwsgierig rijdt hij achter de machines aan. Eigenlijk is het in de verte familie van mij, bedenkt hij. Maar wat doen ze hier in het regenwoud?

Jack hoeft niet lang te wachten voordat hij antwoord krijgt op zijn vraag. Even verderop is een heel stuk bos platgewalst. Jack snapt er niets van. Waarom maakt zijn eigen familie dit paradijs kapot?

De bouwmachines kunnen gelukkig ook praten en vertellen Jack dat er een weg moet komen. Daarvoor moet het woud gekapt worden.
Jack vindt dit verschrikkelijk. Waar moeten de dieren dan naartoe? En dan… gelukkig… krijgt hij een geweldig idee!

Als Jack uit zijn (dag)droom ontwaakt, weet hij niet zeker of zijn avontuur echt is geweest of niet. Wat denk jij?

‘Jack in het regenwoud’ is een prentenboek met een boodschap: het regenwoud in het Amazonegebied is in groot gevaar. Door het kappen van bomen en planten wordt het evenwicht in de natuur verstoord en verliezen veel dieren hun leefgebied. Achter in het boek wordt hier meer over uitgelegd. De nadruk op informatie maakt dat het meer als een schoolboek overkomt dan als een fijn voorleesboek. Gelukkig maken de illustraties het verhaal heel levendig. Marcus Pfister, de schrijver én tekenaar van het boek, gebruikt heldere kleuren voor Jack en de dieren, waardoor zij lekker fel afsteken tegen de diepgroene jungle. Jack de taxi vliegt zowat van de pagina’s af. Toet toet!

Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.