Ja, ik wilBas van Lier

Terug naar lijst
 

Ja, ik wil

Titel: Ja, ik wil
Auteur: Bas van Lier
Uitgeverij: Ploegsma, 2001
ISBN: 978 90 21619248
Illustraties: Marian Latour

Terug naar lijst

Prins van Sinaasappel of…prins van Oranje?

Dat onze kroonprins Willem-Alexander op twee februari 2002 trouwde met zijn verloofde Máxima weet iedereen. Maar hoe het nu komt dat Prins Willem Alexander en zijn hele familie als achternaam 'Van Oranje' hebben? Dat kan bijna niemand je precies te vertellen. En dat Koningin Beatrix achter haar naam vaak 'Koningin der Nederlanden, enzovoorts, enzovoorts' schrijft, zul je misschien ook niet meteen begrijpen. Daarom moet je het boek: 'Ja, ik wil' van journalist Bas van Lier maar eens gaan lezen. Want daarin vind je de antwoorden op deze en nog een heleboel andere vragen over ons koningshuis. Wist je bijvoorbeeld dat één van de namen van onze koningin 'graaf van Katzenelnbogen' is? Nee, dat is geen mop. Het is heus waar: het is één van haar vele, vele achternamen. 'Ja, ik wil' beschrijft op leuke wijze ook bijvoorbeeld dat de prinsessen (de zussen van onze koningin Beatrix Irene, Margriet en Christina wanneer ze vroeger naar school fietsten) met twee rechercheurs achter zich aan, een grapje uithaalden. Ze spraken af dat ze bij een kruising allemaal een andere kant op zouden fietsen. Dat werd knap lastig voor de rechercheurs. Want wie moesten ze nu volgen?
En prins Willem-Alexander leerde natuurlijk, behalve nette koninklijke taal, ook wel eens minder keurige woorden. Zo zei hij eens tegen een groepje journalisten: 'de hele Nederlandse pers oprotten!' Niet zo netjes voor een prins, maar wel leuk om te weten!

Er staan nog veel meer interessante dingen in het boek, maar om te weten wat, moet je het zelf maar eens gaan lezen. De illustraties, die gemaakt zijn door Marian Latour, zijn heel geestig. Je kunt precies zien welk lid van het koninklijk huis ze heeft getekend. De prins van Oranje, prinses Máxima, Koningin Beatrix of een ondeugend klein koninklijk baby-tje.

Voor een spreekbeurt over het 'Huis van Oranje' zul je zeker een goed cijfer halen als je dit boek als naslagwerk gebruikt. In ieder geval zul je de lachers op je hand weten te krijgen en wellicht, om het maar koninklijk uit te drukken, 'met vlag en wimpel' slagen voor je spreekbeurt!

En …wil je nu ook nog weten waarom boven dit stukje geschreven staat: Prins van Sinaasappel of Prins van Oranje?
Lees het maar op bladzijde vier van het boek in het hoofdstuk:"toevallig oranje".

Berna.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.