It’s a wonderful lifeJesse Goossens

Terug naar lijst
 

It’s a wonderful life

Titel: It’s a wonderful life
Auteur: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0022 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Gewoon Anna

Anna denkt dat ze het heel zwaar heeft. Al haar vrienden gaan naar Salou en zij moet in haar eentje naar een ouwe oom in de ‘United Fuckin’ States’, zoals Alex dat zegt. Alex gaat natuurlijk wel naar Salou. En Jasmine. En Mo. En iedereen.

Geen schuimparty’s dus voor Anna, maar wel haar eerste drive-in movie. Geen cocktail uit een kokosnoot, maar wel ‘her own set of wheels’. Geen hotelkamer aan het strand, maar een heel huis helemaal voor haar alleen. Geen doorsnee ‘chick’ in een spijkerbroek, maar een opvallende schoonheid in een jaren 50-jurk. Amerika is ‘ietsje’ anders dan Nederland… en dat bevalt Anna eigenlijk heel goed. ‘Hier kan ik mezelf zijn… gewoon Anna Bot,’ schrijft Anna. Ze denkt even na en streept dan haar achternaam door. Gewoon Anna. Later in het boek snap je dat pas. Anna is namelijk op zoek naar zichzelf. ‘Wie ben ik eigenlijk echt?’ Een echte pubervraag, die voor Anna nog een extra lading heeft.

Anna rolt rechtstreeks in een ‘summerjob’. Ze gaat antiek verkopen (lees: tweedehands spullen). Met een Salou-hoofd denk je dan meteen: boooooring. Maar in Amerika heb je geen Salou-hoofd, dat is makkelijk. Ze verkoopt de gekste spulletjes en verzint bij alles een verhaal. Dat kan ze goed, want Anna is een filmgek met een tic: ze heeft voor elke situatie een ‘passend’ filmcitaat paraat. Kan soms ook lastig zijn… ‘Ach,’ zei Anna. ‘What’s so great about the truth? Try lying for a change, it’s the currency of the world.’ Het boek staat helemaal vol met dit soort filmzinnen (in het Engels, daar moet je wel van houden dus). Leuk extraatje: achterin kun je van elk citaat zien uit welke film het komt.

Muffindale is een prototype van ‘small town America’, een kleine maar hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Als het dak van de plaatselijke feestzaal vernieuwd moet worden, komt de hele meute helpen. ‘Women bring your pies, men bring your strength’. Anna bakt inderdaad een appeltaart, maar ze klimt óók het dak op voor het ‘echte werk’. Met de achttienjarige Daniel komt de dood het boek binnenwandelen. Nee, hij is niet ziek of zo, hij werkt in die business: hij is begrafenisondernemer. ‘If you was an undertaker people’d stop dying.’ Anna snapt niet wat hij eraan vindt en Daniel neemt de uitdaging aan: hij zal Anna laten zien hoe bijzonder zijn beroep is. Dat levert naast een aantal hilarische stukjes ook een paar echt mooie verhalen op.

‘It’s a wonderful life’ van Jesse Goossens is een absolute aanrader. Zak ermee op de bank en je bent weg. Het is grappig maar nooit flauw, ontroerend maar nooit sentimenteel en onder de oppervlakte zit een diepere laag die het verhaal extra kracht geeft.

‘Don’t look for a happy ending. It’s not an American story. It’s an Irish one.’ 

Hanneke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.