Irah en de dierenCarli Biessels

Terug naar lijst
 

Irah en de dieren

Titel: Irah en de dieren
Auteur: Carli Biessels
Uitgeverij: Lannoo, 2007
ISBN: 978 90 856 8162 5
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Praten met je ogen 

Irah heeft iets met dieren. Overal waar Irah is, zijn dieren. Soms gewone dieren zoals vogels of een mug, soms bijzondere zoals een vosje in het bos of een uil met te lange teennagels in de wachtkamer bij de dierenarts.

In ‘Irah en de dieren’ staan 15 kleine verhaaltjes, waarvan de meeste over dieren gaan. Zo is er een mooi verhaaltje over een bij.
‘Hij stoot tegen het glas. Tegen de onderkant van het schoteltje. Met zijn kop. Met zijn vleugels. ‘Omhoog, omhoog. Ik moet erdoor. Erdoor. Hij glijdt achterstevoren naar beneden en krabbelt weer omhoog langs de gladde wand van het glas. Hij rolt op zijn rug in de limonade. Hélp Hélp. Mijn poten, ze plakken aan elkáár! Help dan toch!’

Gelukkig voor de bij ziet en hoort Irah alles, ze pakt het glas en houdt het scheef. De bij spartelt even rond en vliegt dan weg. ‘Blij, blij’.

Irah is een gevoelig meisje, ze beleeft gewone dingen heel intens. Carli Biessels laat je meekijken met Irah. Biessels heeft het zo opgeschreven dat je eerst niet weet of de dieren in de verhaaltjes nu echt praten of dat het Irah’s fantasie is. Maar dat maakt niet uit. Het is namelijk wel heel ‘echt’ wat de dieren zeggen, je gelooft het gelijk. Natuurlijk is het vosje in het bos bang als er opeens een meisje over zijn paadje loopt. En natuurlijk wil de pier na zo lang ‘hup in, hup uit’ vooruit kruipen in die kale ruimte waar Irah op de wc zit, wel even uitrusten.

Irah begrijpt ook haar eigen hond Bor goed. Als Irah wel heel lang huilt omdat haar zeepje in bad steeds kleiner wordt, komt Bor bij haar kijken. ‘Bor gaat iets zeggen. Niet met zijn mond, maar met zijn ogen. Dat kan. Irah verstaat het best. ‘Wat huil jij hard,’ zeggen zijn ogen. ‘Té hard als je ’t mij vraagt.’

De tekeningen van Marije Tolman horen gewoon bij dit boek omdat ze net als de taal in ‘Irah en de dieren’ rustig zijn, met maar één kleur, maar wel nauwkeurig. Heel precies tekent Tolman de mug die om Irah’s oren vliegt en de uil die zijn kop zover kan draaien. In ‘Irah en de dieren’ staan geen heel spannende of grappige verhalen, maar de verhalen zorgen er wel voor dat je beter gaat kijken naar de wereld om je heen. Net zoals Irah zie je misschien opeens al die dieren, groot en klein en ….als je even je best doet dan kun je best begrijpen wat ze denken. Toch?
 

Marjolein.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.