Inkt: Word een tekentalent!Ceciel Bie de

Terug naar lijst
 

Inkt: Word een tekentalent!

Titel: Inkt: Word een tekentalent!
Auteur: Ceciel Bie de
Uitgeverij: Ploegsma, 2010
ISBN: 978 90 216 6821 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Ongehoorzame inktspatten en vreemde inktvlekken

'Ja, het inktwezentje kan behoorlijk onverwacht uit de hoek komen. Soms lijkt hij wel een beetje op een mens, of is het juist andersom?' Dat zegt tekenaar Georgien Overwater in het boek ‘Inkt: Word een tekentalent!’ Over haar inktpen vertelt ze: 'Mijn perfecte pen is precies ertussenin, niet te nieuw en niet te oud. Je kunt het vergelijken met een danspartner. Met de ene kom je bijna niet vooruit en de andere laat je alle hoeken van de dansvloer zien.' Het is duidelijk, Georgien heeft veel fantasie en dat zie je terug in haar tekeningen.

Georgien Overwater is een van de zeven bekende Nederlandse tekenaars die door Ceciel de Bie zijn geïnterviewd voor ‘Inkt’. Met die interviews wil De Bie erachter komen waarom deze tekenaars zo graag met inkt werken. Ze vraagt hun ook hoe een fijn penseel eruitziet, of ze zich hun eerste tekening kunnen herinneren en wanneer je weet dat je een tekenaar bent. De antwoorden komen van Alex de Wolf, Bas Blankenvoort, Wouter Tulp, Alice Hoogstad, Thé Tjong-Khing, Barbara Stok en Georgien Overwater natuurlijk. Al die tekenaars hebben een eigen atelier, een eigen manier van werken en een eigen tekenstijl, maar ze hebben ook iets hetzelfde: ze werken allemaal met inkt.

Ceciel de Bie heeft naar haar bezoeken aan de zeven tekenaars ook een fototoestel meegenomen. Ze heeft foto's gemaakt van de tekenaars zelf, van hun voordeuren en van hun werktafels vol penselen, potjes inkt en tubes verf. De foto's geven je een blik achter de schermen, of liever gezegd: achter de voordeur. In de interviews geven de tekenaars je ook interessante tips. Zo vertelt Wouter Tulp hoe je in een tekening lekker kunt overdrijven en Alex de Wolf legt uit hoe je dieren een gezichtsuitdrukking kunt geven. Het allerleukste van dit boek zijn de tekenopdrachten van de tekenaars. De opdrachten zijn heel verschillend en gemakkelijk uit te voeren. Alice Hoogstad laat je bijvoorbeeld experimenteren met verschillende tekenmaterialen, striptekenares Barbara Stok nodigt je uit om een affiche te maken en Thé Tjong-Khing vraagt je om een gedachtewandeling te tekenen.

Tussen de interviews en de opdrachten door kun je in aparte tekstblokken informatie vinden over inkt, tekenen, papier, het juiste materiaal en de geschiedenis van de druktechniek. Er zijn een paar moeilijke woorden, maar die worden in de tekst uitgelegd. Ceciel de Bie nodigt je vanaf de eerste pagina van harte uit om mee op zoektocht te gaan. Ze weet je enthousiast te maken met de interviews, de foto’s en al die achtergrondinformatie. De opdrachten, waar je verbeelding van op hol slaat, en de illustraties van de tekenaars doen de rest. Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: tekenen!

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.