Ik zal er zijnHolly Goldberg Sloan

Terug naar lijst
 

Ik zal er zijn

Titel: Ik zal er zijn
Auteur: Holly Goldberg Sloan
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1366 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde op het eerste gezicht

‘Whenever you need me, Ill be there’.

Emily is een heel gewoon meisje. Ze gaat naar school, heeft vriendinnen, fijne ouders, een lief broertje, een hond. Maar als ze op een zondagochtend Sam in de kerk ziet zitten, vergeet ze alles om zich heen. Wie is die knappe jongen die daar helemaal voor haar alleen lijkt te zijn?

Die jongen is Sam. Hij is toevallig in de kerk omdat hij van muziek houdt. Het zit Sam allemaal niet mee in zijn leven, want zijn criminele en gewelddadige vader luistert naar de stemmen in zijn hoofd en verwaarloost daarom Sam en zijn broertje. Wanneer de grond onder pa’s voeten iets te heet wordt, laadt hij hun hebben en houden in een busje en vertrekt gewoon weer naar een andere plaats.

Sam en Emily raken bevriend. Emily is smoorverliefd op de zwijgzame, knappe jongen. Hij is zo totaal anders dan alle andere jongens die ze kent. Wanneer Sam op een dag weer spoorloos verdwijnt, is ze helemaal de kluts kwijt.

Emily weigerde de volgende dag naar school te gaan. Debbie keek naar de kringen onder de opgezwollen ogen van haar dochter en liet haar thuisblijven. Emily bleef de hele dag op haar kamer, wachtend op de telefoon of de bel, ook al wist ze dat die niet meer zouden gaan.

Komt dit nog goed? Ja, natuurlijk. Vanaf de eerste bladzijde weet je al dat Holly Goldberg Sloan naar een happy end toewerkt. Hier en daar is ‘Ik zal er zijn’ behoorlijk sentimenteel; een zoetig liefde-op-het-eerste-gezicht-verhaal, dat je zo op een bioscoopscherm kunt projecteren. Gelukkig is het boek nog veel meer dan dat. Zo probeert Sam zich hardnekkig te bevrijden uit het beroerde milieu waar hij vandaan komt. Het is bijna grappig wat voor mysterieus en romantisch beeld Emily van hem heeft bedacht, terwijl straatarme Sam nog nooit zoiets gewoons heeft gedaan als een sms versturen en natuurlijk nergens door zijn vader met de auto naartoe gereden wordt.

Bovendien maak je kennis met de meest uiteenlopende personages en al die personages gaan onmiddellijk voor je leven. Van zo’n vreemd jochie als Sams broertje Riddle ga je heel veel houden, de verwende rijkeluiszoon Bobby Ellis gun je van harte zijn ondergang en zelfs de schoonmaakster in een viezig motel, die je slechts een paar bladzijden ontmoet, blijkt iets interessants aan het verhaal toe te voegen. Goldberg Sloan heeft een aangenaam laconieke verteltoon, waardoor alle ellende nooit te zwaar wordt en je sommige scènes zelfs humoristisch kunt noemen.

‘Ik zal er zijn’ is niet eenvoudig, hier en daar nogal Amerikaans en dramatisch, maar als je eenmaal gegrepen bent door Sam en door Emily, is het een boek om in één ruk uit te lezen.

Lidewij.

Lijkt dit boek je leuk? Lees dan ook de recensie over ‘De vriend van de vriendin van de moeder van Maja’ van Katarina Kieri.
 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.