Ik wil ook!Bibi Dumon Tak

Terug naar lijst
 

Ik wil ook!

Titel: Ik wil ook!
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1472 9
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Tovertapijtje

Welke spelletjes speel jij met een kleed? Hutten bouwen of picknicken? De jonge bizon Konosja uit ‘Ik wil ook!’ mag uit de winkel van zijn ouders een tapijt meenemen. In het Bizonpark, waar het gras nog nat is van de regen, hangt Konosja zijn tapijtje op tussen twee bomen. Nu heeft hij een hangmat.

Wanneer andere dieren naar Konosja’s hangmat komen kijken, nodigt hij hen uit om ook even in het tapijtje te schommelen. Ze vinden het geweldig en willen weten waar zijn kleedje vandaan komt. “‘Als je hier het park uit loopt,’ zegt Konosja, ‘dan moet je bij de fontein de hoek om en binnenstappen op nummer een twee drie.’”

Konosja gebruikt zijn tapijtje ook om onder te schuilen als het weer begint te regenen. Op het strand laat hij zijn tapijt drogen. Met een paar stokken erbij wordt het een windscherm. Later glijdt Konosja met zijn tapijt van de duinen af. Elke keer zijn er dieren die zien wat Konosja met zijn kleedje doet. Ze willen er ook een! Konosja stuurt hen steeds door naar nummer een twee drie.

Als je de belevenissen van Konosja leest, lijkt het net of Bibi Dumon Tak een opgewekt verhaal over een tovertapijtje heeft geschreven. Maar Konosja is niet de hele tijd vrolijk. Zo af en toe denkt hij aan zijn ouders en thuis. Het is ook niet voor niks dat hij zo lang buiten blijft. Hij wil niet terug naar de winkel waar niemand meer een tapijt koopt. ‘Thuis hangen de tapijten somber over elkaar. En papa en mama? Die hangen er al net zo somber bij als hun eigen tapijten.’

Annemarie van Haeringen laat in haar tekeningen de treurige stemming aan het begin van het verhaal goed zien. De winkel ligt vol kleurige kleden met sierlijke patronen, maar de achtergrond is bruin en papa en mama zitten er verslagen bij. Wanneer Konosja naar buiten stapt, zie je dat de kleuren veranderen. Het rode tapijtje valt prachtig op tussen het frisse groen van het natgeregende park of op het witte strand bij een strakblauwe lucht.

Met heel weinig lijnen weet Annemarie van Haeringen de omgeving mooi neer te zetten. Zo houdt ze veel ruimte in haar tekeningen en trekt ze de aandacht naar de hartelijke Konosja en zijn tapijtje. Indrukwekkend is de prent waarop Konosja van de Tafelberg (dat ligt in Zuid-Afrika) vliegt en de stad onder zich ziet. Alle dieren, zoals giraffen, lama’s, gemzen, bokken en nijlpaarden, zijn stuk voor stuk herkenbaar getekend. Ze zien er speels en vrolijk uit.

Met al die glijdende, spelende en luierende dieren is ‘Ik wil ook!’ een heel fijn prentenboek geworden. Een beetje droevig, maar toch ook vrolijk en hoopvol. En wat kun je veel doen met een kleedje!

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.