Ik wil een hondDavid LaRochelle

Terug naar lijst
 

Ik wil een hond

Titel: Ik wil een hond
Auteur: David LaRochelle
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0027 2
Illustraties: Hanako Wakiyama

Terug naar lijst

Een draak van een huisdier

Natuurlijk wil iedereen (of misschien bijna iedereen) het liefst een hond als huisdier. Een hond is je beste vriend: honden kunnen lief kwispelen, ze kunnen gezellig met je spelen en stoeien, honden kunnen je beschermen en je kunt tegen ze aan in slaap vallen. Het blonde jongetje uit ‘Ik wil een hond’ weet dat allemaal en wil ook graag een hond. Hij vraagt op maandag aan zijn moeder of hij een hond mag, maar haar antwoord is nee. Ook op dinsdag en woensdag zegt zijn moeder nee.
Op donderdag komt het jongetje met een andere vraag.

‘Mamma, mag ik dan een draak?’
‘Een draak?’ zei ze. ‘Een draak als huisdier?
Nou – oké. Als je er een kunt vinden, mag je ‘m hebben.’

En dus gaat het jongetje op zoek naar een draak. Het jongetje kijkt overal of hij een draak kan vinden. In een winkel is het raak. Daar staat een draak met een hoed en een zonnebril. Het jongetje vraagt de draak mee naar huis. Eenmaal thuis valt het toch een beetje tegen, zo’n draak als huisdier. De moeder van het jongetje vindt het ook geen leuke draak. Hoe krijgen ze de draak weer weg? Gelukkig weet het jongetje een oplossing, maar daar heeft hij wel een hond voor nodig.

David LaRochelle schrijft het hele verhaal in maar een paar zinnen. Door de herhaling van het vragen om een hond, het zoeken naar en het overhalen van de draak, ontstaat een mooi ritme. De spanning wordt steeds iets verder opgebouwd. De tekst, die prettig voor te lezen is, staat boven, onder of tussen de illustraties. Woorden die boos of met meer nadruk worden uitgesproken, staan cursief of in hoofdletters gedrukt.

In de illustraties van de Japanse Hanako Wakiyama worden het jongetje, zijn moeder en de draak goed uitgebeeld. Je ziet hoe hoopvol het jongetje is, elke keer dat hij om een hond vraagt, je ziet hoe de draak pas belangstelling voor het jongetje krijgt als het over zijn speelgoed gaat en je snapt dat de moeder van het jongetje al snel genoeg begint te krijgen van de lastige draak. De tekeningen, in een soort jaren vijftig stijl, laten net genoeg details zien om de sfeer van het verhaal te ondersteunen en zijn, door de witte achtergrond, rustig genoeg om de aandacht ook bij de tekst te houden. In dit humoristische verhaal versterken tekst en illustraties elkaar heel mooi. Een prachtig prentenboek, ook voor wie niet van honden houdt.

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.