Ik! Wie is dat?Marga van Zundert

Terug naar lijst
 

Ik! Wie is dat?

Titel: Ik! Wie is dat?
Auteur: Marga van Zundert
Uitgeverij: Zwijsen, 2010
ISBN: 978 90 487 0653 2
Illustraties: Helen van Vliet

Terug naar lijst

Wie ben jij?

‘Hallo, wie ben jij?’ Dat lijkt een makkelijke vraag, want je kunt gewoon je naam noemen en klaar is Kees (of hoe je ook heet). Maar is je naam het enige dat je over jezelf kunt zeggen? Misschien vind je het interessanter te vertellen op welke school je zit, in welke plaats je woont of wie je vrienden zijn. Of zegt het meer over jou dat je van voetbal of dansen houdt.

Wie en hoe je bent, wordt door heel veel dingen bepaald. Uit wat voor gezin je komt, welke dingen je leuk vindt, of je naar school kunt gaan, wie je vrienden zijn, of je… Nou, gewoon heel veel dingen dus. In het boek ‘Ik! Wie is dat?’ vertellen echte professoren wat jou echt jou maakt. En omdat er zoveel over dit onderwerp is te vertellen, is elk hoofdstuk weer door een andere professor geschreven (soms zelfs wel door meer). Er hebben wel 26 schrijvers aan dit boek gewerkt! Lees dit boek en je weet of we echt anders zijn dan onze voorouders en of het voor je persoonlijkheid uitmaakt of je in god gelooft. Je ontdekt hoe je een groot talent kunt worden in je hobby (gewoon ‘even’ 10.000 uur oefenen) en ook dat je een vervelende karaktertrek kunt veranderen, als je erg je best doet.

Wanneer je heel verlegen bent, kun je leren om stoerder te worden. Door te oefenen met stoer gedrag, veranderen je hersens. Dat gaat langzaam, maar verlegen mensen kunnen echt stoerder worden door te oefenen. Al betekent dat niet dat een heel verlegen kind een echte Ali B. kan worden.

Er staan interessante dingen in ‘Ik! Wie is dat?’, maar het is wel veel. Teveel om in één keer te behappen. Dan kun je het even wegleggen en aan de slag gaan met de vragen die erin staan, waarover je misschien een paar weken moet nadenken of praten. Kun je ook meteen de sites en filmpjes bekijken die worden getipt, bijvoorbeeld filmpjes van de nieuwste robots.

Je kunt dan ook de portretten van kinderen lezen, waarin zij vertellen wat ze het allerbelangrijkste aan zichzelf vinden. Dat maakt het boek lekker afwisselend, want het is leuk om te lezen dat Sam later profvoetballer wil worden en Noa uit een groot gezin komt. Net alsof je door een tijdschrift bladert! De fel gekleurde tekstvlakken en vooral de concrete en vrolijke illustraties van Helen van Vliet vergroten dat gevoel.

Weet je precies wie je bent als je de laatste pagina van ‘Ik! Wie is dat?’ hebt gelezen? Misschien wel. Maar de schrijvers van het boek denken eerlijk gezegd dat het een ontdekkingstocht is die je hele leven duurt. Je maakt namelijk zoveel mee, dat je steeds een beetje verandert. Dat is fijn. Anders zou het maar een saaie boel zijn!

Jennifer.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.