Ik weet wat ik worden wilErik van Os

Terug naar lijst
 

Ik weet wat ik worden wil

Titel: Ik weet wat ik worden wil
Auteur: Erik van Os
Uitgeverij: Gottmer, 2008
ISBN: 978 90 257 4328 4
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Natuurlijk word ik brandweerman

Wie knipt de haren van meneren en mevrouwen? Wie maakt al die lekkere taarten die je in de winkel ziet staan? Wie bestuurt de bus als je op weg bent naar opa en oma? En wie stopt de brieven en kaarten in je brievenbus? Dat zijn de kapper, de bakker, de buschauffeur en de postbode. Het is hun beroep om haren te knippen, taarten te bakken, bussen te besturen en brieven te bezorgen. Er zijn nog veel meer beroepen en die staan bijna allemaal in dit boek: ‘Ik weet wat ik worden wil’.

‘Een echte indiaan
heeft vlechten of een staart
rijdt sneller dan de bliksem
op een pittig prairiepaard’

Erik van Os en Elle van Lieshout, de twee auteurs van ‘Ik weet wat ik worden wil’, hebben gedichtjes geschreven over 35 beroepen. Ze vertellen in die gedichtjes in eenvoudige woorden bijvoorbeeld wat een uitvinder doet, hoe je clown kunt worden en op welke manier een fotograaf mooie foto’s maakt. Dat is niet bij alle gedichtjes zo: in ‘Dirigent’ gaat het ineens om het orkest van dieren en niet wat de dirigent bij dat orkest doet; de profvoetballer denkt dat hij goed kan voetballen, maar kan dat eigenlijk niet.

Sommige gedichtjes zijn lief; in ‘Dokter’ staat ‘en als het geen van alle helpt… geef ik er een kusje op.’ Andere gedichtjes zijn juist grappig: ‘och, maakt niet uit, meneer/dan knip ik voor deze keer/een gaatje in uw laptoptas.’ (‘Conducteur’) of ‘wees op uw hoede/straks kook ik van woede!’ (‘Kok’). Er zijn gedichtjes met een mooi ritme of met een goed rijm en soms met allebei. ‘golven rollen/ golven klotsen/golven breken/golven botsen’ (‘Zeeman’). Het ene gedichtje is wat langer dan het andere, maar alle gedichtjes staan in een mooie grote letter op de pagina geplaatst. Zo zijn ze goed voor te lezen.

De levendige tekeningen in dit langwerpige smalle boek zijn van Mies van Hout (zij is bekend van onder andere ‘Bang mannetje’). Ook zonder de gedichten te lezen weet je precies welk beroep ze bedoelt. Haar illustraties in verf en krijt maken de gedichtjes nog leuker. De tekeningen zijn vrolijk door de kleuren die Van Hout gebruikt, door de manier waarop ze de kinderen tekent en door de grapjes die ze in haar tekeningen stopt.

Erik van Os en Elle van Lieshout hebben bij dit beroepenboek een cd gemaakt. Daarvoor hebben ze twaalf gedichtjes op muziek gezet. Op deze gezellige cd heeft elk liedje zijn eigen muziek gekregen. Mocht je de tekst niet helemaal goed kunnen verstaan, dan pak je gewoon het prachtige boek erbij. Weet je nog niet wat je later wil worden? Pak ‘Ik weet wat ik worden wil’ en doe alvast een paar goede ideeën op.

Inger.


 

 

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.