Ik schilder je in woordenHans Hagen

Terug naar lijst
 

Ik schilder je in woorden

Titel: Ik schilder je in woorden
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Van Goor, 2001
ISBN: 978 90 000 3368 3
Illustraties: Willemien Min

Terug naar lijst

Het harnas van mijn vel

Zo je woorden kiezen dat je gedicht een schilderij wordt. Door taal een beeld tevoorschijn toveren. Een beeld waarin het zonlicht speelt met de kleuren en de lucht de regels ademt op je huid. Onmogelijk? Niet voor Hans Hagen, die zijn penseel doopt in inkt en zijn pen in verf. Lees zijn dichtbundel 'Ik schilder je in woorden' en je stapt een andere wereld binnen.

Voor de leeftijd 11+ schreef Hans Hagen zijn tweede dichtbundel over de bijzondere gewone dingen die je kunt meemaken. Net zoals in zijn eerste bundel 'Salto Natale', slaagt de dichter er weer in om al die gevoelige, herkenbare gebeurtenissen op een verrassende en ontroerende toon te schetsen. Meesterlijk weet hij je recht in je hart te raken, net of hij weet wat je zelf voelt en denkt. Zoals in het gedicht 'Alsof', waarin hij spreekt van 'het harnas van mijn vel'. In 'Vuur' laat Hagen je even bij jezelf naar binnen kijken met de dichtregel 'maar hoe vergeet ik jou'.

Waar onze taal tekort schiet geeft Hans Hagen gewoon zijn eigen betekenis aan de woorden. Hij kan bijvoorbeeld schaamrood staan bij de bank. Ook bedenkt Hagen hele nieuwe woorden. Zo laat hij een bootje hobbelpaarden, noemt de kuikens van een fuut pyamajongen en ziet brandhoutduiven.

'Désiré', het gedicht waaraan de titel van de bundel is ontleend, is trouwens op een hele leuke manier ontstaan. Het bekende Kröller-Müller Museum vroeg de dichter een gedicht te maken bij het schilderij 'De schildersboot' van Monet. Zo begint het: 'een boot om te schrijven ...'. Eigenlijk om te beschilderschrijven, zoals verderop in het gedicht staat. Penseel en pen, inkt en verf, hand in hand in gedichten waarin geen woord teveel staat.

Dat minder vaak méér is, laten ook de illustraties van Willemien Min zien. Met luchtig lijnenspel en een enkele kleur benadert zij de sfeer van de gedichten zonder deze te overschaduwen. De tekeningen zijn indrukwekkend juist omdat ze zo eenvoudig zijn. Ze zorgen voor eenheid in de bundel en laten ruimte voor je eigen verbeelding.

En als je bij het laatste gedicht de wereld van Hans Hagen uitstapt, 'Dag' zegt en niet vergeet de voordeur te sluiten, dan weet je dat je in zijn gedichten kunt wonen.

'dag

doet de laatste die dit boek verlaat
voordat hij/zij naar buiten gaat
de verwarming laag, de lichten uit
de ramen dicht of op een kier
vergeet de voordeur niet te sluiten
welbuiten
ik blijf nog even hier'

Babs.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.