Ik neem je meeLinde Faas

Terug naar lijst
 

Ik neem je mee

Titel: Ik neem je mee
Auteur: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 477 0921 3
Illustraties: Linde Faas

Terug naar lijst

Een ode aan je mooiste dromen

Een waar cadeautje, dat is ‘Ik neem je mee’, het eerste eigen – tekstloze – prentenboek van illustratrice Linde Faas. Aan alles zie, proef, ruik en voel je dat ‘Ik neem je mee’ met ontzettend veel aandacht en liefde door haar is gemaakt.

Je bekijkt de cover van ‘Ik neem je mee’ en je droomt direct al weg. De illustratie, gemaakt met onder andere aquarelverf, sluit je direct in je hart: de kleuren, de dieren, en natuurlijk het jongetje en meisje.
Dan sla je het boek open en zie je op de schutbladen (de eerste vellen van een boek) de meest prachtige vissen voorbijzwemmen. Als je je dan nog niet realiseert wat voor bijzonder moois je in handen hebt… En het leuke is: het prentenboek wordt met elke illustratie mooier en indrukwekkender.

‘Ik neem je mee’ begint met een plaat waarop een jongetje in bed ligt. Is hij ziek? Kan hij niet slapen? En wat komt dat meisje, met dat tekenpapier en die kleurpotloden in haar handen, precies doen? Het mooie van een tekstloos prentenboek is dat dat helemaal aan jou is. Zo wordt het verhaal van het jongetje en het meisje niet alleen Lindes verhaal, maar ook dat van jou.

Het meisje blaast een ballon op: een ware kleurenexplosie van turquoiseblauw. Het meisje bindt de ballon vast aan het bed van het jongetje, en ze vertrekken. Waar zou jij naartoe gaan als je de mooiste ballon van de wereld zou hebben?

Het jongetje en het meisje maken een reis. Langs schitterende vogels – zie jij de flamingo, de papegaai en de toekan? – vaart de ballon met de jongen en het meisje steeds hoger. Door een nachtblauwe hemel, langs de donkere wolken, over besneeuwde bergen. Knap is dat Linde Faas zulke verschillende illustraties maakt en toch weet vast te houden aan een dromerige sfeer. In de jungle knallen de kleuren ervan af – met verschillende kleuren groen, blauw en ook prachtig roze – terwijl de plaat in de witte bergen juist weer zo verstild is. En het avondrood bij het eiland is mysterieus, terwijl die schitterende paarse octopus juist weer zo duidelijk en nadrukkelijk aanwezig is.

Het jongetje en het meisje maken samen met jou als lezer een droomreis naar fantasiewerelden, naar plekken waarvan je nooit had gedacht dat ze zouden bestaan. Ook tekenen zij er zelf op los en maken de meest prachtige kunstwerken van wat ze zien en meemaken. Keren ze ooit nog terug? Prikkel je eigen fantasie en durf te dromen, lijkt Linde Faas je te willen vertellen, kóéster die dromen.

Net als dat ‘Ik neem je mee’ een prentenboek is om nog lang te koesteren en voor altijd dicht bij je te houden.

Lizan.

Leestip: Benieuwd naar meer mooie tekstloze prentenboeken? Lees dan snel deze special

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.